Mainos

Miljoonat lapset eivät pysty syömään syntyessään – ratkaiseeko yhden dollarin hintainen kuppi nääntymisongelman?

Useiden avustusjärjestöjen ja yliopistojen väki on kehittänyt halvan silikonikupin, jolla miljoonien syömisvaikeuksista kärsivien vauvojen nääntyminen voidaan estää. Kuppi laitetaan piakkoin laajaan levitykseen Afrikassa.

Köyhissä maissa rintaruokintavaikeuksien seuraukset ovat usein kuolemanvakavia. Aiheesta huolestuneet järjestöt ja yliopistoväki ovatkin tehneet Yhdysvalloissa vuosia töitä sen eteen, että lapset eivät kuolisi aliravitsemukseen.

Viiden vuoden työn tuloksena on syntynyt nokallinen silikonikuppi. Sen nimi on NIFTY (Neonatal Intuitive Feeding Technology, vastasyntyneen vaistonvarainen syöttämisteknologia).

Aasiassa ja Afrikassa syntyy vuosittain noin 7,6 miljoonaa keskosta, joilla on ongelmia rintaruokinnan kanssa, terveysjärjestö PAHTin asiantuntijat kertovat.

– Tavallisella vastasyntyneellä on jo kyky imeä, niellä ja hengittää, mutta ennenaikaisesti syntyneellä vauvalla kaikkia näitä kykyjä ei ole, sanoo Washingtonin yliopiston hammanlääketieteen tohtori Christy McKinner.

Etenki suulakihalkio on keskosilla yleinen vaiva. Tämän vuoksi vauva ei voi imeä.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Dollarin kuppi korvaa toimimattomat

Voittoa tavoittelematon valmistaja on ilmoittanut, että NIFTY-kuppi viedään seuraavaksi Afrikan sairaaloihin. Valmistaja arvioi, että kupin hintalapuksi tulee noin yksi dollari.

Köyhissä maissa turvaudutaankin usein jos jonkinlaisiin kuppeihin, joilla lapsille saataisi ravintoa. Niitä saattavat olla kahvikupit, lääkekipot, jopa puhtaat virtsakupit. Ne eivät toimi kunnolla. 

– Usein käy niin, että vauvat vetävät maitoa väärään kurkkuun ja alkavat yskiä. Maidon meneminen hukkaan on suuri ongelma, McKinney sanoo.

Pienillä lapsilla jopa muutaman maitolusikallisen menettäminen voi johtaa aliravitsemukseen, asiantuntijat sanovat The Seattle Times -lehdelle.

NIFTY-kippo on suunniteltu siten, että se sopii lapsen suuhun. Kupissa on säiliö, jonne maito voidaan kaataa ja nokka, jonka kautta vauva voi itse säädellä suuhun tulevan maidon määrää.

Vaikeiden kokemusten kautta keksinnöksi

Idea kupista on jo liki vuosikymmenen vanha. Sen sai tohtori Michael Cunningham matkallaan Ghaanaan. Matkan tarkoitus oli kouluttaa paikallisia kirurgeja ja terveydenhuollon työntekijöitä suulakihalkion hoitamiseen.

Matkallaan Cunningham todisti itse, kuinka syömään kykenemättömät lapset kärsivät. 

– En vain voinut uskoa näkemääni. Näin kahden vauvan kuolevan aliravitsemukseen, Cunningham muistelee. 

Nyt Afrikkaan jaettavaksi lähtevällä kupilla on myös edeltäjiä, jotka ovat todistaneet, että se toimii.

Kun michiganilaisisän suunnittelema Foley Cup vietiin ensimmäistä kertaa Afrikkaan, ihmiset ymmärsivät välittömästi, mitä sillä kuului tehdä.

NIFTY-kuppi on noin puoli desiä suurempi kuin edeltäjänsä. Lisäksi sen valmistusmateriaali, silikoni, on sellainen, että sen voi desifioida keittämällä ja lämmittämällä uunissa.

Intiassa koekäytössä ollut kuppi ruokki onnistuneesti 20 lasta. Lisäksi Etiopiassa on vireillä suuri NIFTYn käyttökokeilu. 

– Me tiedämme, että tämä toimii, Michael Cunningham sanoo.

Huuli- tai suulakihalkio on yleisin synnynnäinen sairaus kasvojen ja pään alueella. Halkio havaitaan noin yhdellä lapsella tuhannesta.  

Aiheesta kertoo muun muassa The Seattle Times.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.