Lopettaneiden sote-yritysten määrä on kaksinkertaistunut parissa vuodessa.
Viime vuonna lopetti yli 2 300 sosiaali- ja terveysalan yritystä. Viisi vuotta aiemmin lopettaneita oli alle tuhat. Hyvinvointiala Halin mukaan ilmiö johtuu siitä, että hyvinvointialueet ostavat entistä vähemmän palveluita yrityksiltä.
Samalla kun lopettaneita on yhä enemmän, aloittavien yritysten määrä on selvässä laskussa.
MTV uutiset vieraili Hämeenkyrössä, juuri konkurssiin menneen Matrocks-yrityksen toimitusjohtaja Paula Kerolan kotipihassa. Yritys vietti juhlavuottaan. Toimintaa oli takana 20 vuotta. Juhlatuulta ei ole ollut, päinvastoin.
Kesä toi mukanaan konkurssin.
Lisää aiheesta: Hallitus julkisti sote-säästöt
Nyt Paula Kerola pelkää yleisesti pienten sote-yritysten puolesta.
– 20 vuotta toimittiin, koronasta selvittiin, mutta Pirhasta ei enää selvittykään. Pirhassa on tosi paljon huonoja toimintatapoja. Hankinnat pitäisi olla sellaisia, että pienilläkin yrityksillä olisi aito mahdollisuus osallistua niihin.
Pirha on Pirkanmaan hyvinvointialue.
Onko nyt niin, että isot jyräävät pienet?
– Kyllä se näin on.
Kerolan mukaan Pirha suorahankkii palveluita suurilta yrityksiltä, vaikka ne eivät ole osallistuneet kilpailutuksiin. Suunta on Kerolan mukaan huolestuttava, etenkin jos asiakkaat jäävät huomioimatta.
– Kohta tuolla on vain ne isot yritykset ja voidaan kysyä, että halutaanko me asiakkaina sitten sellaista.
Kerolan koko haastattelu katsottavissa artikkelin alun videolta.
Terveisiä saa myös Suomen hallitus.
– Kyllä ehkä kannattaisi valtion miettiä, voisiko yrittäminen ja työllistäminen olla helpompaa.
Sote-säästöt näkyvät
Hyvinvointiala Halin mukaan lopettamisilmiössä näkyy hyvinvointialueiden säästöt.
– Nähdään entistä vähemmän kasvumahdollisuuksia uusille toimijoille, kiteyttää Halin pääekonomisti Joel Kuuva.
– Hyvinvointialueet ovat säästöpaineessaan vähentäneet ostoja yksityisiltä palvelutuottajilta eli sote-palveluihin kuten hoivapalveluihin tai päihdepalveluihin on entistä vaikeampi päästä ja se näkyy suoraan sote-alan yritysten liikevaihdossa ja kannattavuudessa, Kuuva toteaa.
Kolmisenkymmentä työntekijää ja kolmisensataa asiakasta. Nyt päällimmäisenä on harmitus, mutta myös helpotus sekä uuden miettiminen.
– Ei ole ollut kahteen vuoteen lomia eikä vapaapäiviä, niin se on hyvin helpottavaa, että voi olla tällä omalla kauniilla pihalla ja ihailla kaikkea tätä luontoa. Yrittäjyys ei katoa itsestäni, mutta voisin kuvitella, että jään yksinyrittäjäksi, tuumaa Kerola.