Suomessa on tuhansia taloyhtiöitä, joiden osakkaat voivat pahimmillaan menettää kaiken – nämä ovat varoitusmerkit

Mitä asukkaille tapahtuu, jos taloyhtiö menee konkurssiin? Asiantuntija vastaa 1:14
Mitä taloyhtiön asukkaille ja osakkaille tapahtuu, jos taloyhtiö loppuu? Asiantuntija vastaa.

Taantuvilla alueilla on taloyhtiöitä, joiden tulevaisuus ei näytä auvoiselta. Etujärjestö toivoo avointa keskustelua aiheesta, jotta tilanne ei tulisi osakkaille yllätyksenä.

Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joista noin 10:tä prosenttia odottaa 10–15 vuoden aikajänteellä alasajo. Näin arvioi Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva Huomenta Suomessa. 

Jos taloyhtiö sijaitsee taantuvalla alueella, sillä on korjausvelkaa eikä suunnitelmia tulevistakaan remonteista ja vaikeuksia saada lainaa, tilanne on hankala. Tyypillistä on, ettei taantuvalla alueella ole tulevaisuudessa enää kysyntää asunnoille eikä liiketiloille.

– Varsinkin, jos on paljon korjauksia tekemättä eikä saada lainaa, se on yleensä yhtälö, jossa saatetaan puhua jopa taloyhtiön konkurssista. 

Isännöintiliiton näkökulmasta olisikin parempi suunnitella taloyhtiöiden hallittua alasajoa sen sijaan, että yhtiö joutuu yllättäen hakeutumaan konkurssiin.

– Loppu tarkoittaa sitä, että taloyhtiö loppuu ja osakkaiden omaisuus saattaa mennä niin sanotusti nollaan. Senkin takia on todella tärkeää, että se olisi jollain tavalla hallittua eikä niin, että se tulee yhtäkkiä yllätyksenä osakkaille, Koro-Kanerva painottaa.

Katso koko pitkä keskustelu: Kulujen nousu kuristaa taloyhtiöitä – raha tiukassa välttämättömiin korjauksiin

Kulujen nousu kuristaa taloyhtiöitä – raha tiukassa välttämättömiin korjauksiin 12:39

Lue myös:

    Uusimmat