Arvonlisäveron kevennyksen poistuminen voi selittää ilmiötä.
Suomessa kirjattiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä selvästi enemmän toimintansa lopettaneita yrityksiä kuin uusia yrityksiä, kertoo Tilastokeskus.
Toimintansa lopetti runsaat 21 000 yritystä, selvästi enemmän kuin viime vuoden vastaavan jakson 12 700.
Tammi-maaliskuussa toimintansa aloitti vajaat 11 000 yritystä. Määrä väheni 13 prosenttia edellisestä vuodesta.
Tilastokeskuksen yliaktuaari Tommi Veistämö arvioi tiedotteessa, että lopettaneiden yritysten suureen määrään on vaikuttanut arvonlisäverokevennyksen poistuminen.
Tämän vuoden alusta alkaen pienet yritykset eivät ole enää oikeutettuja arvonlisäveron kevennykseen. Kevennys koski alv-rekisterissä olevia yrityksiä, joiden tilikauden liikevaihto on alle 30 000 euroa.
Ilmiö on näkynyt jo viime vuoden puolella.
– Lopettaneita yrityksiä on ollut viimeisen kuuden kuukauden aikana jo 38 500, kun tyypillisesti vuosittain lopettaneiden yritysten määrä on 30 000, Veistämö kertoo.
Kainuussa eniten lopetuksia
Tammi-maaliskuussa toimintansa aloittaneiden yritysten määrä väheni kaikissa maakunnissa paitsi Varsinais-Suomessa. Eniten aloitukset vähenivät Kainuussa.
– Lopettaneiden yritysten määrä verrattuna aloittaneisiin on suhteellisesti suurin Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla, joissa lopettaneita yrityksiä oli melkein kolme kertaa enemmän kuin aloittaneita, Veistämö sanoi.
Aloittaneiden yritysten määrä kasvoi joillakin toimialoilla. Kiinteistöalan toiminnassa sekä rahoitus- ja vakuutustoiminnassa oli enemmän aloittaneita kuin lopettaneita yrityksiä.
– Koulutuksen sekä taiteiden, viihteen ja virkistyksen toimialoilla oli puolestaan yli neljä kertaa enemmän lopettaneita kuin aloittaneita yrityksiä, Veistämö totesi.