Mainos

Miljonäärille ehdollista vankeutta toimeentulotukipetoksista

Toimeentulo- ja asumistukea huijannut miljonäärimies tuomittiin 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen Nurmeksessa.

Rahaa, kolikoita ja lompakko


Nurmeksen käräjäoikeus tuomitsi toimeentulo- ja asumistukea huijanneen miehen tänään petoksista 1 vuodeksi 6 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Samoihin aikoihin Mandatumissa suuria sijoituksiaan hoidellut ja kuntien toimeentuloluukulla asioinut miljonääri oli nostanut tukia yli 200 000 markkaa.

Ruotsissa kirjoilla oleva vuonna 1962 syntynyt mies jäi kiinni viime keväänä Lieksassa huumausaine- ja verorikosepäilyjen vuoksi. Miehen hallussa oli rahaa 3,3 miljoonaa markkaa, joiden alkuperää hän ei pystynyt luotettavasti kertomaan. Hänen tekemänsä toimeentulotukipetokset paljastuivat jo tutkimusten alussa.

Turussa mies nosti toimeentulotukea talven 1992 ja syksyn -96 välisenä aikana lähes 92 000 markkaa. Jo ensimmäisten tukimarkkojen noston aikaan hänen tilillään oli rahaa 1,7 miljoonaa markkaa. Vuosien myötä mies vaurastui ja samalla tehosti toimintaansa. Kesällä 1997 rahaa oli karttunut jo 2,5 miljoonaa markkaa.

Miehelle eivät enää riittäneet yhdestä kunnasta maksettavat elinkustannukset, vaan hän yritti saada toimeentulotukea kahdesta kunnasta yhtä aikaa. Vuolijoen kunnan sosiaalivirkailijan ansiosta tämä kuitenkin paljastui, ja mies muutti Ruotsiin.

Puolentoista vuoden Ruotsin-kaudellaan mies antoi Boråsin kunnan elättää itseään lähes 100 000 kruunulla. Kauden loppuaikona hänen ylläpitoonsa tai pikemminkin varallisuutensa kasvattamiseen osallistui myös Helsingin kaupunki.

Uhkasi nälkäkuolemalla


Lieksassa mies ehti nostaa toimeentulotukea talvesta 1999 viime kesään asti lähes 40 000 markkaa. Tuolloin hänen rahavaransa olivat kasvaneet jo 3,3 miljoonaksi markaksi. Mies kertoi rahavarojensa kasvun johtuneen osaltaan omaisuuden realisoinnista, mm. Porschen myynnistä.

Todistajina kuultujen sosiaalivirkailijoiden mukaan mies oli täysin perillä valtioneuvoston toimeentulotukipäätöksen etuuksista. Hän ei tullut virkailijan pakeille sovitulla kellonlyömällä vaan niin, että hänen asiansa käsittelyyn jäi hyvin vähän aikaa. Lisäksi mies kertoi kuolevansa virkailijan silmien eteen nälkään, jos hän ei saa apua.

Oikeus tuomitsi miehen kahdesta törkeästä ja viidestä tavallisesta petoksesta ehdollisen vankeuden lisäksi 11 600 markan sakkoihin. Tuomittu joutuu maksamaan huijaamansa rahat takaisin. Tämä onnistuukin, sillä hänen varoistaan 400 000 markkaa on takavarikossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.