Miljardeja kadottanutta maksupalveluyhtiötä uhkaa konkurssi – tilintarkastusyhtiö ei huomannut saksalaisfirman puuttuvia rahoja

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Saksan suurimpien pörssiyhtiöiden DAX-indeksiin kuuluva yritys kaatuisi. Myös Wirecardin raha-asioita selvittänyt tilintarkastusyhtiö EY on joutunut vaikeuksiin.

Saksalaisen maksupalveluyhtiön Wirecardin kadonneista miljardeista alkunsa saanut skandaali syvenee. Nyt yritystä uhkaa konkurssi.

Yritys jätti torstaina müncheniläiseen oikeusistuimeen hakemuksen maksukyvyttömyysmenettelyyn pääsemiseksi. Asiasta uutisoi muun muassa saksalainen sanomalehti Frankfurter Allgemeine.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saksan suurimpien pörssiyhtiöiden DAX-indeksiin kuuluva yritys kaatuisi. Wirecardin osakkeiden kauppa Frankfurtin pörssissä keskeytettiin ennen uutista.

Yrityksen osakkeiden arvo on uutistoimisto Reutersin mukaan menettänyt yli 90 prosenttia markkina-arvostaan skandaalin vuoksi. Toimitusjohtaja Markus Braun erosi viime viikolla.

Münchenin 1. syyttäjänvirasto antoi maanantaina Braunista pidätysmääräyksen ja epäilee häntä muun muassa liikevaihdon vääristelystä.

Vielä ei ole varmaa, hakeutuvatko myös Wirecardin tytäryhtiöt maksukyvyttömyysmenettelyyn. Wirecardin tytäryhtiöihin kuuluu Münchenissä ilmestyvän Süddeutsche Zeitungin mukaan myös pankki Wirecard Bank, jossa on yli 1,7 miljardin euron edestä yksityisasiakkaiden talletuksia.

SZ:n tietojen mukaan Saksan liittovaltion finanssivalvontaviranomainen BaFin jäädytti pankin tilit torstaina. Nyt BaFin selvittää, onko pankilla edellytykset jatkaa toimintaansa. Pankkilainsäädännön nojalla yksityisasiakkaiden talletukset on turvattu 100 000 euroon saakka.

Wirecardin arvo on parhaimmillaan ollut Reutersin mukaan 28 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 25 miljardia euroa. Yrityksen kriisi alkoi viime viikolla, kun se ilmoitti 1,9 miljardin euron kadonneen yrityksen filippiiniläisiltä pankkitileiltä.

Maanantaina Wirecard ilmoitti, ettei rahoja todennäköisesti koskaan ollutkaan filippiiniläispankkien rahastotileillä. Viime päivinä Wirecard on väliaikaisen johtajansa James Freisin johdolla neuvotellut 15 luotonantajapankkinsa kanssa yli 1,85 miljardin euron luottojen pidennyksistä.

Myös EY ongelmissa

Wirecardin raha-asioita selvittänyt tilintarkastusyhtiö EY on myös joutunut Saksassa vaikeuksiin, koska he ovat hyväksyneet yrityksen tilinpäätöksiä, mutteivät ole huomanneet puuttuvia rahavaroja tai reagoineen ongelmiin riittävästi.

Esimerkiksi alankomaalainen sijoittajajärjestö European Investors vaatii sijoittajille hyvityksiä EY:ltä. Saksassa on lisäksi vireillä toinenkin kanne EY:tä vastaan. Sijoittajat haluavat korvauksia, koska yrityksen todellinen arvo ja myyntihinta eivät ole vastanneet toisiaan.

Talouslehti Handelsblattin mukaan keskiössä on kysymys, miten EY on voinut katsoa läpi sormien sitä, ettei Wirecardilla ole todellisuudessa ollut tilejä Filippiineillä.

Das Erste -televisiokanavan Boerse vor acht -pörssiohjelman mukaan EY huomasi jo Wirecardin vuoden 2018 taseesta antamassaan lausunnossa huomattavia epävarmuuksia.

Tagesschau-uutisohjelman mukaan brittiläinen Financial Times on raportoinut Wirecardin väärennöksistä ja erilaisista huijauksista jo vuodesta 2015 lähtien.

Tilintarkastajat ja finanssivalvonta eivät Tagesschaun mukaan selvittäneet asioita riittävän huolellisesti. Saksan finanssivalvontaviranomainen BaFin jopa nosti kahta FT:n toimittajaa ja lukuisia pörssimeklareita vastaan syytteet markkinoiden manipuloimisesta viime vuoden huhtikuussa.

Syytteiden mukaan toimittajien paljastusjuttujen vuoksi Wirecardin pörssikurssi putosi, minkä seurauksena toimittajat rikastuivat lyötyään pörssimeklareiden avulla asiasta vetoa. Tagesschaun mukaan Wirecardin onnistui tuolloin lavastaa itsensä salaliittojen uhriksi.

Lue myös:

    Uusimmat