Suomalaismiljonääri joutui viranomaisten hampaisiin Singaporessa – syyttää entistä työntekijää mustamaalauksesta: "Tämähän on aivan järjetöntä"

Singaporen pörssivalvoja on tutkinut, johtiko YuuZoo Networks Group markkinoita harhaan tulosilmoituksillaan vuosina 2015 ja 2016. Yhtiön hallitusta johti tuolloin suomalainen Thomas Zilliacus

Kaksi Singaporen johtavaa lakiasiantoimistoa on asiaa tutkinut ja todennut, ettei Thomas Zilliacus ole syyllistynyt minkäänlaisiin virheisiin. Hän ei myöskään ole rikkonut lakeja tai määräyksiä YuuZoo Networks Group Corporationin vuoden 2015 ja 2016 tulosjulkistuksia koskevassa tutkimuksessa.

Asiasta kertoo YuuZoon osakkeeomistajien yhdistys lehdistötiedotteessa.

Kauppalehti kertoi huhtikuussa 2018, kuinka Singaporen pörssin sääntelyviranomainen RegCo oli pyytänyt Singaporen Commercial Affairs Departmentia (CAD) tutkimaan, oliko YuuZoo johtanut markkinoita harhaan vuosien 2015 ja 2016 tulosilmoituksillaan. Zilliacus toimi tuolloin YuuZoon hallituksen puheenjohtajana.

– CAD:n tutkinta on nyttemmin lopetettu, mutta sen raportti viranomaisille ei ole valmis. Pörssin sääntelyviranomainen RegCo päättää, ryhdytäänkö asiassa toimenpiteisiin vai ei, Zilliacus kertoi puhelimitse keskiviikkona.

Lopullinen päätös kestää kauan

Käytännössä juttu on yhä auki, mutta Zilliacus uskoo myönteiseen lopputulokseen. Singaporessa lopullisen viranomaispäätöksen saaminen voi tosin kestää vuosia.

– Viranomaisten vapauttava päätös on todennäköinen, Zilliacus uskoo.

Lakiasiaintoimistot Drew & Napier ja Ho & Wee nimitettiin tarkistamaan, onko Zilliacus syyllistynyt virheisiin. Molemmat lakiasiaintoimistot ovat todenneet, että Zilliacus on syytön virheisiin tai rikkomuksiin.

– Kaikkia lakeja ja säännöksiä on noudatettu. Kaikki on tehty oikein, Zilliacus vakuuttaa.

Lakiasiaintoimistojen lausuntojen perusteella Zilliacus meni ”erittäin pitkälle” varmistaakseen, että YuuZoo noudatti toiminnassaan kaikkia voimassa olevia lakeja, säännöksiä ja määräyksiä.

Zilliacus kertoo, että YuuZoon hallitus nimitti parhaat käytettävissä olevat tilintarkastusyhtiöt, lakiasiaintoimistot ja investointipankit neuvomaan yhtiötä kaikissa YuuZoon tulonkirjaamisperiaatteita ja tulosilmoituksia koskevissa asioissa.

Osakkeella ei voi käydä kauppaa

Zilliacus kertoo, että puolitoista vuotta kestänyt viranomaistutkinta on tullut YuuZoolle kalliiksi.

– Ikävintä tässä on se, että kaupankäynti YuuZoon osakkeella on ollut käsittämättömästi koko puolitoista vuotta keskeytettynä. Se on omistajille ikävä asia, koska osakkeelle ei synny päivän arvoa.

Zilliacus kertoo, että YuuZoon arvo tytäryhtiöineen on satoja miljoonia dollareita. Toiminta jatkuu, mutta kaupankäynnin keskeytyksen takia yhtiön kasvutiet ovat tukossa.

– Emme saa uutta rahaa sisään. YuuZoo ei ole sillä aktiviteettitasolla, millä sen pitäisi olla.

Singaporen pörssi on tunnettu siitä, että osakkeiden kaupankäynnin keskeytykset voivat kestää pitkään. Zilliacus sanoo, että keskimääräinen keskeytys on yli kaksi vuotta: tälläkin hetkellä yli 5 prosenttia Singaporen pörssiyhtiöistä kärsii kaupankäynnin keskeytyksistä.

– Tämähän on aivan järjetöntä. Olemme harkinneet YuuZoon osakkeen noteeraamista jossain muussa pörssissä.

Pörssi hyväksyi arvostustason

Ennen siirtymistä uuteen tulojen tunnistamispolitiikkaan YuuZoon hallitus pyysi Zilliacuksen aloitteesta vuonna 2013 KPMG:n neuvoja siitä, miten yhtiön tulisi kirjata tuotot franchising-lisenssien myynnistä. YuuZoo sai maksuna osakkeita franchise-yrityksissä.

– Osakkeiden arvon kirjaamisesta on kysymys. Ne saattoi kirjata tulokseksi, mutta ne piti arvostaa ensin. Valuaatioista on jälkeenpäin keskusteltu, vaikka Singaporen pörssi käytännön hyväksyi ennen listaamista, Zilliacus kertoo.

Ennen listautumistaan vuonna 2014 YuuZoo haki ja sai hyväksynnän KPMG:n tulonkirjaamismallille tilintarkastajaltansa BDO:lta, Singaporen pörssiltä ja investointipankki Macquarie Capitalilta sekä kahdelta lakiasiaintoimistolta Stamford Law´lta ja WongPartnersilta.

YuuZoo tämän jälkeen pyysi Deloittea tekemään valuaatiot saamistaan osakkeista. Valuaation tulokset julkaistiin sen jälkeen, kun YuuZoo ensin oli kuullut Singaporen pörssiä ja Macquarie Capitalia.

Drew & Napier ja Ho & Wee huomauttivat lausunnoissaan, että Zilliacus meni paljon pidemmälle kuin oli tarpeen varmistaakseen, että YuuZoon tulojenkirjaamiskäytäntö noudatti tilintarkastusyhteisöjen, lakiasiaintoimistojen ja investointipankkien antamia yksityiskohtaisia neuvoja.

Potkut saanut työntekijä kiristi

Zilliacus kertoo, että koko tutkinta perustuu YuuZoon potkut saaneen työntekijän väitteisiin mahdollisista arvopaperimarkkinalakien rikkomuksista.

– Hän sai potkut seksuaalisen häirinnän takia. Sen jälkeen hän mustamaalasi ja kiristi yhtiötä perättömin väittein ja tästä tehtiin tutkintapyyntö poliisille, Zilliacus sanoo.

Lakiasiaintoimistot kertoivat myös, että jokainen YuuZoon listautumisen jälkeen tekemä tulosilmoitus oli laadittu yhtiön talousosastolla ennen kuin YuuZoon tilintarkastusvaliokunta tarkasti ja hyväksyi sen.

Singaporen pörssiin listattu YuuZoo on sijoitustenhallintaan keskittyvä yritys, jolla on omat toimistot Kiinassa, Nigeriassa ja Thaimaassa. YuuZoolla on franchise-yrittäjiä, jotka omistavat ja johtavat paikallista YuuZoon franchising-toimintaa 17 maassa Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa.

Tytäryhtiösegmentteihin kuuluvat mobiili-ja onlinemaksupalvelut, verkkokauppa, sosiaaliset verkot, videoiden suoratoisto, pelit sekä kiinteistöjen kehittäminen ja hallinta.

Thomas Zilliacus on tehnyt pitkän uran Nokialla ja mobiilimaailman yrittäjänä. Hänet tunnetaan matkapuhelinalalle sijoittavan Mobile FutureWorks -yhtiön perustajana.

Lue myös:

    Uusimmat