Saksan pörssi aikoo savustaa digitaalisia maksupalveluita tarjoavan Wirecardin ulos DAX 30 -osakeindeksistä – taustalla yhtiön kesäinen skandaali

Helsingin pörssi syöksyi yli 7 prosenttia, New Yorkin osakekauppa keskeytettiin –"Todella poikkeuksellinen tilanne" 2:53
Näin koronavirus näkyi taloudessa keväällä: Helsingin pörssi syöksyi yli 7 prosenttia, New Yorkin osakekauppa keskeytettiin

Saksan pörssi aikoo savustaa skandaalissa ryvettyneen maksupalveluyhtiö Wirecardin ulos DAX 30 -osakeindeksistä.

Frankfurtin pörssioperaattori Deutsche Börse ilmoitti keskiviikkona muuttavansa indeksin sääntöjä.

Pörssi kertoo tiedotteessa, että uusien sääntöjen mukaan maksukyvyttömät yritykset poistetaan DAX-indeksistä kahden kaupantekopäivän varoitusajalla.

Tiedotteen mukaan sääntömuutos koskisi myös Wirecardia, joka kertoi kesäkuun lopulla hakeutuvansa maksukyvyttömyysmenettelyyn.

Vuonna 1999 perustettu Wirecard nousi suurten saksalaisyritysten DAX 30 -osakeindeksiin toissavuonna.

Sääntömuutos tulee voimaan elokuun 19. päivänä ja pannaan toimeen kahta päivää myöhemmin. Elokuun 21. päivä jää täten Wirecardin viimeiseksi päiväksi DAX 30 -indeksissä.

Ensimmäinen maksukyvytön DAX 30 -yhtiö

Wirecardista tuli historian ensimmäinen DAX 30 -listattu yhtiö, joka on hakeutunut maksukyvyttömyysmenettelyyn. Yhtiön osakkeen arvo romahti näyttävästi yli 100 eurosta noin 1,60 euroon.

Yhtiön markkina-arvo putosi huomattavasti muiden DAX 30 -yhtiöiden vastaavien alapuolelle, ja Wirecardin läsnäolo indeksissä alkoi olla häpeäpilkku Frankfurtin pörssille.

Aiempien sääntöjen mukaan Wirecard olisi voinut lentää pellolle vasta sitten, kun indeksiä arvioidaan seuraavan kerran 3. syyskuuta.

Deutsche Börsen markkinatoimijoille teettämässä kyselyssä tuettiin ylivoimaisesti päätöstä potkia maksukyvyttömät yhtiöt indeksistä lyhyellä varoitusajalla.

Vuonna 2011 perustetun, ruokakuljetuksia tarjoavan berliiniläisen Delivery Heron uskotaan ottavan Wirecardin paikan DAX 30 -indeksissä.

Nouseva tähti romahti kesäkuussa

Digitaalisia maksupalveluita tarjonnut Wirecard oli aikanaan Saksan finanssiteknologiasektorin nouseva tähti. Yhtiö joutui kesäkuussa kriisin keskelle sen jälkeen, kun sen kerrottiin kadottaneen 1,9 miljardia euroa.

Wirecard ilmoitti kesäkuussa, että yhtiön tilintarkastajien etsimiä euroja ei luultavasti ole olemassa. Tilinpitäjät pitävät 1,9 miljardin euron puhallusta huolellisena ja monimutkaisena petoksena.

Rahojen piti olla pankkitileillä Filippiineillä, mutta maan keskuspankki kuitenkin kertoi, etteivät etsityt rahat ole päätyneet miltään osin sen rahoitusjärjestelmään.

Wirecardin ex-toimitusjohtaja Markus Braun ja muita yhtiön johtohenkilöitä on sittemmin pidätetty petoksesta epäiltynä. Yhtiön kakkosjohtaja Jan Marsalek on kadonnut kuin tuhka tuuleen sen jälkeen, kun Wirecard kertoi hakeutuvansa maksukyvyttömyysmenettelyyn.

Marsalekilla väitettyjä yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluihin

Marsalek käväisi kriisin puhkeamisen jälkeen Filippiineillä, minkä jälkeen hänen kerrottiin kadonneen Kiinaan. Business Insider -lehti kertoi viime kuun loppupuolella, että Marsalek on saattanut paeta Venäjälle kesäkuun lopulla.

Business Insider perusti tietonsa lehdelle puhuneen hollantilaisviranomaisen antamaan arvioon. Marsalekin katoamisesta tekee aiempaakin erikoisemman se, että hänellä on epäilty olevan yhteyksiä tiedustelupalveluihin.

Monet kansainväliset mediat ovat kertoneet Marsalekin epäilyttävistä toimista. Business Insiderin mukaan eurooppalaiset viranomaiset ovat kertoneet lehdelle, että Marsalekilla vaikuttaa olevan merkittäviä siteitä venäläiseen tiedusteluyhteisöön.

Marsalekin väitetään lisäksi muun muassa esitelleen hermomyrkky Novitshokin reseptiä liikekumppaneilleen. Novitshok tuli kuuluisaksi, kun Venäjän entinen agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin Britanniassa vuonna 2018. Molemmat selvisivät hengissä.

Lue myös:

    Uusimmat