Häpäisty kryptoyrittäjä Bankman-Fried pidätettiin Bahamalla – sai syytteet miljardien petoksista

Kryptojätti FTX:n romahdus jätti sijoittajat vaikeaan tilanteeseen – mukana useita julkisuuden henkilöitä ja urheilijoita 1:47
Kryptojätti FTX:n romahdus jätti sijoittajat vaikeaan tilanteeseen – mukana useita julkisuuden henkilöitä ja urheilijoita

Kryptovaluuttamaailman nousevasta tähdestä häpeäpilkuksi romahtanut Sam Bankman-Fried on pidätetty Bahamalla yhdysvaltalaisviranomaisten pyynnöstä. Yhdysvaltojen finanssivalvontaviranomainen SEC nosti häntä vastaan syytteet miljardien dollarien talousrikoksista. 

Bankman-Friedin epäillään johtaneen suursijoittajia harhaan kryptovaluuttapörssi FTX:n taloudellisesta tilanteesta ja käyttäneen sijoittajien varoja väärin, sekä omiin sijoituksiinsa että pönkittämään omistamaansa kryptopörssi Alameda Researchia. SEC:n mukaan Bankman-Fried keräsi ulkopuolisilta sijoittajilta 1,8 miljardin dollarin rahoituksen.

Bankman-Fried on skandaalinkäryisen FTX:n perustaja, joka on jättänyt yhtiön toimitusjohtajan paikan. FTX on hakeutunut Yhdysvalloissa Chapter 11 -menettelyyn eli yrityssaneeraukseen.

Bankman-Fried pidätettiin hieman ennen kuin hänen oli tarkoitus todistaa kongressille FTX:n romahduksesta. FTX:ää on epäilty asiakkaidensa varojen väärinkäytöstä ja petoksista. Miljardien dollarien edestä FTX:n asiakkaiden varoja katosi savuna ilmaan kryptopörssin kaatumisen myötä.

– Jos hänet tuomitaan, hän voi istua lopun ikänsä vankilassa, ottaen huomioon petoksen dollarimäärät, arvioi AFP:lle entinen syyttäjä Dickinson Wright.

Asianajajien neuvojen vastaisesti Bankman-Fried oli esiintynyt useita kertoja mediassa videoyhteyden välityksellä Bahamalta. Haastatteluissa hän on myöntänyt tehneensä virheitä mutta vakuuttanut, ettei tietoisesti johtanut sijoittajia harhaan. 

Bankman-Friedin liiketoiminta ja FTX romahtivat nopeasti marraskuun alussa, kun paljastui, että Alameda ja FTX olivat kytköksissä ja että Alamedan taseesta suuri osa muodostui FTX:n perustamasta FTT-kryptovaluutasta.

Lue myös:

    Uusimmat