Miksi Venäjälle pyrkineiden matka tyssäsi Vaalimaalla paljon ennen sulkemisaikaa? Rajavartioston kapteeni vastaa

Miksi Venäjälle pyrkineiden matka tyssäsi Vaalimaalla paljon ennen sulkemisaikaa? Rajavartioston kapteeni vastaa 7:06
Rajavartioston kapteeni Jussi Vainikka kertoo, miksi Venäjälle matkanneiden reissu tyssäsi Vaalimaalla ennen sulkemisaikaa.

Suomesta Venäjälle suuntautunut liikenne pysähtyi Vaalimaalla jo paljon ennen kello 20 sulkemisaikaa. Tämä aiheutti suuret ruuhkat ja monen Venäjälle matkanneen suunnitelmat menivät uusiksi, kun rajan yli ei päässytkään.

Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Jussi Vainikka kertoo, että päätös rajoittaa Suomesta lähtevää liikennettä tehtiin turvallisuussyistä. Vainikan mukaan päätökseen johti Venäjän puolelta tullut kasvava polkupyöräilijöiden joukko. 

– Käytännössä kun siellä on ollut nämä polkupyöräilevät joukot, jotka ovat tulleet Venäjältä tällaisessa liukkaassa kelissä ja samoilla kaistoilla suhaa autoja eri suuntaan, niin se ei ollut turvallista.

Vaalimaan rajanylityspaikalle saapui tänään sulkemisaikaan mennessä 124 turvapaikanhakijaa, kerrotaan Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

– Jonkun verran ollaan jouduttu rajoittamaan sitä, kun on ollut sen verran iso joukko siellä rajalla. Kaikki henkilöistä ei ole meidän virkamiehille esittänyt turvapaikkahakemustakaan, Vainikka kertoo.

Vainikka kertoo, että Venäjän puoleen yritettiin olla yhteydessä ja heitä pyydettiin säännöstelemään liikennettä. Yhteydenotto ei tuottanut kuitenkaan tuloksia.

– Olemme joutuneet tekemään valinnan, että otetaanko sisään vai päästetäänkö lähtevä liikenne, jolloin pahimmassa tapauksessa ei pääse kumpaankaan suuntaan. Eli nyt ollaan saatu näitä joitakin suomalaisia sitten palaamaan siten kuin olemme pystyneet sen turvallisesti tekemään.

Vainikka kertoo, että viimeisenä illalla saatiin rajan yli Suomen puolelle suomalainen perhe, jossa oli neljän kuukauden ikäinen vauva mukana.

Turvapaikanhakijoiden tilanteesta Vainikka kertoo, että Venäjän puolella on ollut edelleen yli sadan henkilön joukko. 

– Nyt kun rajanylityspaikka suljettiin, niin osa henkilöistä on lähtenyt sieltä takaisin Venäjän suuntaan.

Raja suljettiin kello 20.

Lue myös:

    Uusimmat