Vaalimaalle ennätysmäärä turvapaikanhakijoita viimeisenä aukiolopäivänä

MTV Vaalimaalla: Millainen tunnelma raja-asemalla on juuri nyt? 1:46
Näin Vaalimaan raja-aseman tilanteesta uutisoitiin Seitsemän uutisissa 15.12.2023.

Vaalimaan rajanylityspaikalla nähtiin viimeisenä aukiolopäivänä tänään kaaosta, kun paikalle Venäjältä saapuneiden turvapaikanhakijoiden ennätyksellinen määrä ruuhkautti rajaliikenteen. Seurauksena Venäjän puolelle pyrkineet joutuivat pettymään, sillä lähtevä liikenne katkaistiin kokonaan jo varhain iltapäivällä.

Vaalimaan rajanylityspaikalla oli iltapäivällä kymmeniä ajoneuvoja, jotka odottivat pääsyä Venäjän puolelle. Venäjän puolelta saapuvia ajoneuvoja ja turvapaikanhakijoita oli niin paljon, ettei lähtevää liikennettä pystytty päästämään eteenpäin, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Jussi Vainikka.

– Olemme yrittäneet olla Venäjän puolelle yhteydessä, jotta he sillä puolella säännöstelisivät liikennettä, mutta ei tunnu löytyvän tahtotilaa siihen, Vainikka kertoo.

Vainikan mukaan Venäjälle pyrkivät olivat pääosin kaksoiskansalaisia tai oleskelulupalaisia, joilla on perhettä Venäjällä.

Kaksoiskansalainen pahastui - "Olen veronmaksaja"

Vaalimaan raja-aseman kautta Venäjälle aikonut Natalia Nurmi odotti rajaliikenteen käynnistymistä raja-aseman odotustilassa. Hän ihmetteli STT:lle, että Suomi ottaa turvapaikanhakijoita, mutta Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset eivät voi liikkua rajan yli vapaasti.

– Olen veronmaksaja, Nurmi muistutti.

Nurmi sanoi pyrkivänsä nyt Venäjälle, koska haluaa tavata Venäjällä asuvan tätinsä, joka on Nurmen mukaan yksin asuva ikäihminen.

– Minä haluan viedä hänelle joululahjoja, Nurmi sanoi ja herkistyy silminnähden.

"Miehiä ja naisia kylmissään metsässä"

Niiralassa hieman eilistä rauhallisempi päivä 1:33
Niiralan raja-asemalla oli hieman eilistä rauhallisempi päivä (Seitsemän uutiset 15.12.2023)

Vaalimaan rajanylityspaikalle saapui perjantaina sulkemisaikaan kello 20 mennessä 124 turvapaikanhakijaa, kerrotaan Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Vuorokausimäärä on viime aikojen suurin Vaalimaalla. 

Vaalimaan ohella henkilöliikenteelle oli tänään avoinna vain Niiralan rajanylityspaikka, jonne saapui 84 turvapaikanhakijaa tänään.

Useat Vaalimaan kautta rajan yli Suomeen aamulla tulleet kertoivat nähneensä Venäjän puolella runsaasti ihmisiä, joiden he arvioivat haluavan hakea Suomesta turvapaikkaa.

Bussikuljetusta Vaalimaan rajanylityspaikalla odottanut venäläisnainen kertoi nähneensä aamuhämärässä perjantaina Venäjän puoleisella rajavyöhykealueella jopa sata tällaista ihmistä.

– Näin miehiä ja naisia kylmissään metsässä. Ymmärrän, että nämä ihmiset pyrkivät rajan yli Suomeen. Venäjällä heillä ei ole mitään mahdollisuuksia saada turvapaikkaa.

Nainen ei halunnut puhua jutussa omalla nimellään.

Rajan ennen aamuyhdeksää ylittänyt Olof kertoi nähneensä raja-alueella kymmeniä Suomeen suuntaavia ihmisiä. Pietarissa asuva Olof ei halunnut esiintyä jutussa koko nimellään.

Rajanylittäjien kertomuksia ei pystytty vahvistamaan viranomaislähteistä.

Rajanylityspaikat pysyvät kiinni aina 14. tammikuuta asti. Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat ehtivät olla auki alle vuorokauden ennen kuin hallitus torstaina alkuillasta ilmoitti, että itäraja menee taas kokonaan kiinni.

Juttua päivitetty kello 21.18: Päivitetty turvapaikanhakijoiden määrää.

Lue myös:

    Uusimmat