MTV Vaalimaalla: Aamu ollut rauhallinen, mutta autoletka pidempi Suomesta Venäjälle – tältä rajalla näyttää

Vaalimaan ja Niiralan raja-asemat avautuvat - tältä rajalla näyttää 4:33
Vaalimaan ja Niiralan raja-asemat avautuvat - tältä rajalla näyttää

Suomi on viime yönä avannut Vaalimaan ja Niiralan raja-asemat itärajan täyssulun jälkeen. Turvapaikkaa on hakenut Niiralan rajanylityspaikalla viisi ihmistä, kertoo Pohjois-Karjalan rajavartiosto viestipalvelu X:ssä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan Vaalimaan raja-asemalla on ollut normaalia rajaliikennettä molempiin suuntiin torstaiaamuna. 

MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa kertoo tilanteesta paikan päältä Vaalimaan raja-asemalta.

– Juuri nyt liikenne sujuu todella rauhallisesti. Tässä on vain viitisen autoa odottamassa pääsyä Venäjän puolelle. Liikenne Suomen puolelta on ollut huomattavasti vilkkaampaa kuin Venäjältä Suomeen. 

Kantomaan mukaan reilu 300 suomalaista autoa oli mennyt aamu kahdeksaan mennessä Suomen puolelta rajan yli Venäjälle. Venäjältä autoja oli vastaavasti tullut 124.

Niiralan rajanylityspaikalla turvapaikkaa on hakenut viisi ihmistä, kertoo Pohjois-Karjalan rajavartiosto viestipalvelu X:ssä. Rajavartiolaitos on käynnistänyt toimet, jotka liittyvät hakemusten vastaanottoon.

Useita satoja henkilöitä rajan tuntumassa

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen mukaan raja-asemien avaamisella pyritään seuraamaan, onko tilanne muuttunut eli jatkuuko välineellistetty maahantulo Venäjän puolelta edelleen.

Rajavartiolaitokselta saadun tiedon mukaan useat sadat henkilöt rajan tuntumassa Venäjän puolella eivät ole poistuneet. Heidän epäillään olevan turvapaikanhakijoita, jotka haluaisivat tulla Suomeen. 

Rajavartiolaitoksen mukaan he ovat ihmisiä, jotka eivät poistuneet rajan läheisyydestä, kun Suomi sulki itärajan. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan tietoa, että kukaan olisi hakenut tänään turvapaikkaa Suomesta itärajalla.

– Tässä vaiheessa heistä ei ole kuitenkaan minkäänlaisia havaintoja, mutta tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, Kantomaa kertoo.

MTV Uutiset Vaalimaalla: Venäjän puolella rajan tuntumassa edelleen satoja henkilöitä 2:22
MTV Uutiset Vaalimaalla: Venäjän puolella rajan tuntumassa edelleen satoja henkilöitä. 

Havainto: Venäjän puolella kaksi henkilöautoa pyörät katoillaan

Kantomaa haastatteli Venäjältä rajan yli Suomeen pikkubussilla matkustanutta venäläistä, joka kertoi havainnostaan rajan toiselta puolelta.

– Hän kertoi nähneensä kaksi henkilöautoa polkupyörät katoillaan lähellä rajaa Venäjän puolella, Kantomaa kertoo.

Haastateltavan havaintojen mukaan henkilöautot olivat pysähdyksissä, ja paikalla oli noin kymmenen henkilöä. MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan, ovatko henkilöt mahdollisesti tulossa Suomen rajalle. Aiemmin Venäjältä Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita on tullut rajan yli polkupyörillä.

Rajavartiolaitos kertoi aiemmin MTV Uutisille, että pahimmassa skenaariossa kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita voi saapua itärajan yli Suomeen. 

Rajaa ei suljeta välittömästi, vaikka turvapaikanhakijoita alkaisi jälleen tulla Suomeen

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen esikunnan kapteeni Jussi Vainikka kertoo, että rajaliikenteen normalisoitunut jatkuminen rajasulun jälkeen oli yksi niistä vaihtoehdoista, joihin Rajavartiolaitos oli valmistautunut.

– Näytti siltä, että puolen yön jälkeen tähän oli muodostunut pieni jono, joka ensimmäisinä tunteina saatiin purettua.

– Moni rajanylittäjä on ehkä ajatellut, että hyvä katsoa muutama päivä, jolloin kaikki eivät ryntää tähän heti ensimmäisenä, ja ei muodostu isoja ruuhkia, Vainikka kertoo.

Vainikan mukaan rajan ylittäjät ovat olleet pääosin Suomessa oleskeluluvalla olevia kaksoiskansalaisia. 

Vainikan mukaan rajan takana olevien henkilöiden mahdollinen rajanylittäminen ei tule välittömästi johtamaan rajan sulkemiseen, vaan Vaalimaan raja pysyy tänään auki. 

– Mikäli turvapaikanhakijoita tulee isompia määriä, niin sitten voidaan joutua tilapäisesti pysäyttämään liikenne, jotta saadaan turvallisesti tehtyä asiat ja otettua henkilöitä vastaan. Katsotaan, miten tilanne etenee ja sitten toimitaan sen mukaan. 

– Me toimeenpanemme niitä päätöksiä, joita valtioneuvosto tekee, Vainikka lisää.

Niiralan rajanylityspaikka aukesi, jonossa yli 50 autoa matkalla Venäjälle

Niiralan rajanylityspaikalla on jonossa yli 50 ajoneuvoa maasta lähtevässä liikenteessä, kertoo Pohjois-Karjalan rajavartiolaitos viestipalvelu X:ssä. Rajanylityspaikka avautui tänään aamukahdeksalta ja on avoinna iltakahdeksaan.

Kaakkois-Suomessa Vaalimaalla raja avattiin liikenteelle keskiyöllä vuorokauden vaihduttua torstaiksi.

Hallitus päätti Vaalimaan ja Niiralan avaamisesta liikenteelle tiistaina. Kansainvälisen suojelun haku itärajalla on mahdollista näillä rajanylityspaikoilla.

Juttua päivitetty 14.12.2023 kello 9.50: Lisätty venäläisen havainnot rajan takaa, ja tiedot Niiralan raja-asemalta jutun loppuun. Lisätty myös Jussi Vainikkalan sitaatteja.

Juttua päivitettu 14.12.2023 kello 10.23: Lisätty uusi tieto siitä, että Niiralan raja-asemalle on saapunut turvapaikanhakijoita.

Lue myös:

    Uusimmat