13-vuotias Maria jumissa Vaalimaalla äitinsä kanssa: "Joillakin on lapset yksin Venäjällä"

13-vuotias Maria jumissa Vaalimaalla: "Joillakin on lapset yksin Venäjällä" 1:58
13-vuotias Maria Carcei kertoo odottaneensa tänään Vaalimaalla pitkään pääsyä Venäjän puolelle.

Venäjän suuntaan meneviltä raja on ollut illan aikana käytännössä suljettu.

Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Jussi Vainikka kertoo, että Vaalimaan rajanylityspaikalla on jouduttu rajoittamaan liikennettä.

– Siellä on saapuvaa liikennettä sen verran ja lisäksi on turvapaikanhakijoita. Olemme yrittäneet olla Venäjän puolelle yhteydessä ja sanoa, että säännöstelkää liikennettä, mutta sieltä ei ole valitettavasti tähän pyyntöön vastattu ja sen takia olemme joutuneet rajoittamaan lähtevää liikennettä.

13-vuotias Maria Carcei kertoo odottaneensa tänään Vaalimaalla pitkään pääsyä Venäjän puolelle.

– On sanottu, että ei ainakaan tänään päästä yhtään.

Carcei arvelee, että he pyrkivät lähipäivinä kulkemaan äitinsä kanssa Narvan kautta kotiin. Carcein äiti ei kielimuurin takia osallistunut haastatteluun, mutta antoi luvan alaikäisen lapsensa haastatteluun.

Carcein mielestä tuntuu epäreilulta, että pääsy Vaalimaalta Venäjälle suljettiin jo ennen kahdeksaa.

– Pakolaiset saavat lähteä Suomen puolelle, mutta me emme pysty lähtemään. Jotkut eivät pääse omaan kotiin. Joillakin on lapset siellä yksin kotona Venäjällä, kun vanhemmat ovat täällä. Joillakin on koulu kolmen päivän päästä ja he ovat vielä täällä.

Andrei perheineen ymmällään rajalla 

MTV Uutiset tapasi Vaalimaan rajalla myös Viipurista kotoisin olevan Andrein perheineen.

Andrei kertoo tulleensa Venäjältä Suomen puolelle käydäkseen tervehtimässä kymmenen kilometrin päässä asuvaa sukulaistaan. Perhe oli uskonut pääsevänsä rajalta hyvissä ajoin Venäjälle ennen kahdeksaa. Nyt Andrei, hänen vaimonsa ja lapsensa ovat ongelman edessä: Perhe on liikkeellä autolla, jossa on venäläiset rekisterikilvet. Autoa ei saa ajaa Viroon, joten paluu Narvan kauttakin on hankala.

Andrei kertoo MTV Uutisille, että hänen perheensä ei tiedä, mitä nyt pitäisi tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat