MTV Uutiset Vaalimaalla: "Venäjän puolelta ei vastattu pyyntöön säännöstellä liikennettä"

Millaiset ovat ruuhkat sulkeutuvalla Vaalimaan raja-asemalla? 5:12
Tämä on tilanne Niiralan ja Vaalimaan raja-asemilla juuri nyt

Suomen itäraja sulkeutuu jälleen täysin tänään iltakahdeksalta ja pysyy suljettuna tammikuun puoliväliin asti. 

Eilen avatut Niiralan ja Vaalimaan rajanylityspaikat ehtivät olla avoinna vain alle kaksi vuorokautta ennen kuin hallitus teki uuden päätöksen rajojen sulkemisesta. 

Turvapaikanhakijoita alkoi saapua rajalle eilen heti sen jälkeen, kun raja avattiin jälleen liikenteelle. Eilen ja tänään näiden rajanylityspaikkojen kautta on tullut yhteensä noin 300 turvapaikanhakijaa.

Vaalimaan raja-asemalla tilannetta seuraava MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo, että jo noin kymmenen kilometriä ennen Vaalimaan raja-asemaa oli laitettu kylttejä, että raja on suljettu. Pylvänäinen kertoo, että hänen saapuessa paikalle iltapäivällä, oli tie ruuhkautunut Venäjän suuntaan menevistä ajoneuvoista. Jono oli arviolta 1,5 kilometriä pitkä. Nyt jono on kuitenkin jo selvästi lyhentynyt, kun autoilijoita on kääntynyt pois jonosta.

Pylvänäisen mukaan Venäjän suuntaan meneviltä raja on käytännössä suljettu.

Venäjältä Suomen puolelle on sen sijaan tullut autoja. Tällä priorisoidaan Pylvänäisen mukaan, että Suomen kansalaiset pääsevät Suomen puolelle. 

– Raja-aseman edustalla on autoja, jotka eivät suostu virkailijoiden mukaan kääntymään. Todennäköisesti he eivät tule pääsemään yli illan aikana, kertoi Pylvänäinen aiemmin päivällä.

– Hetki sitten oli useita kymmeniä Venäjän puolelle pyrkiviä henkilöitä, jotka olivat tulleet raja-aseman liepeille. He kuvasivat tilannetta ja kuului huutelua. Vähän sellaista protestimielialaa, Pylvänäinen jatkoi.

Pylvänäisen mukaan Venäjän puolelle pyrkineet ihmiset ovat kokeneet itsensä petetyiksi, kun raja-aseman oli määrä olla auki iltakahdeksaan asti.

Rajavartioston kapteeni: Olemme joutuneet rajoittamaan liikennettä

Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Jussi Vainikka kertoo, että Vaalimaan rajanylityspaikalla on jouduttu rajoittamaan liikennettä.

– Siellä on saapuvaa liikennettä sen verran ja lisäksi on turvapaikanhakijoita. Olemme yrittäneet olla Venäjän puolelle yhteydessä ja sanoa, että säännöstelkää liikennettä, mutta sieltä ei ole valitettavasti tähän pyyntöön vastattu ja sen takia olemme joutuneet rajoittamaan lähtevää liikennettä.

Vainikan mukaan Vaalimaan raja-asemalle on viimeisimpien tietojen mukaan saapunut noin sata turvapaikanhakijaa.

Vainikan mukaan rajan toisella puolella on joitakin kymmeniä henkilöitä, jotka ovat mahdollisesti pyrkimässä hakemaan turvapaikkaa Suomen puolelle.

"Niiralan raja saadaan luultavasti hyvin nopeasti kiinni"

MTV:n toimittaja Keimo Lehtiniemi on seurannut tilannetta Niiralan raja-asemalla. Lehtiniemi kertoo, että päivä on ollut taas hieman kaksijakoinen.

– Aamulla heti edes kun raja avautui täällä oli jonoa lähtevässä liikenteessä Venäjälle päin, mutta nyt se on hiljentynyt todella rankasti. Tuossa on pari rekkaa tullut tunnin aikana ja muutamia henkilöautoja ja se paine on nyt siirtynyt tästä niinsanotusta normaalista liikenteestä tuonne tulevaan liikenteeseen. Siellä on nyt paljon tulijoita Suomeen päin.

Lehtiniemi epäilee, että turvapaikanhakijoiden määrä Niiralassa koko päivän osalta on 80-90 henkilöä. Lehtiniemen mukaan heistä valtaosa on nuoria miehiä.

– Lapsia tai perheitä en ole huomannut. He tulevat yksittäin alkupuhuttelusta ja siirtyvät Tullin tiloihin. Heitä pidetään median näkymättömissä. 

Lehtiniemi uskoo, että Niiralan raja saadaan luultavasti hyvin nopeasti kiinni.

Millaiset ovat ruuhkat sulkeutuvalla Vaalimaan raja-asemalla? 5:12
Millaiset ovat ruuhkat sulkeutuvalla Vaalimaan raja-asemalla?

Lue myös:

    Uusimmat