Mikä määrittelee sateenkaaren värien järjestyksen? Näin tiede selittää väri-ilmiön, jossa et mustaa tai valkoista näe

Vuoden luontokuvat 2022 valittu – katso kooste kaikista palkituista kuvista 2:34
KATSO MYÖS: Vuoden luontokuvat 2022 valittu – katso kooste kaikista palkituista kuvista.

Osaisitko selittää lapselle, miten sateenkaari syntyy ja miksi siitä ei löydy mustaa väriä?

Lähes kaikki ovat taatusti nähneet jossain kohtaa elämäänsä sateenkaaren, kun aurinko alkaa paistaa sateen jälkeen.

Nähdäksemme sateenkaaren ja sen kaikki värit olosuhteiden täytyy olla kuitenkin juuri oikeanlaiset: ilmassa pitää olla vesipisaroita veden tai sumun muodossa ja auringon pitää paistaa takaamme melko matalalta, kirjoittaa The Conversation-julkaisu.

Meidän näkemämme auringonvalo vaikuttaa valkoiselta, mutta se on itse asiassa sekoitus eri värejä. Kun valo läpäisee vesipisaran, värit pystyy erottamaan.

Kaikkia värejä sateenkaaresta ei kuitenkaan pysty erottamaan ja sille on tieteellinen selitys.

Aaltoilevat värit

Värit matkustavat ilmassa aaltoina ja jokaisella sateenkaaren värillä on oma aallonpituutensa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokasella värillä aallon huippujen välimatka toisistaan on erilainen. 

Violetilla on lyhin aallonpituus ja punaisella pisin.

Kun valo osuu pieniin pallonmuotoisiin vesipisaroihin, valo voi muuttaa suuntaansa. Tätä kutsutaan valon taittumiseksi.

Jokaisen värin aallonpituus taittuu hieman eri määrän ja jos valo osuu vesipisaraan juuri oikeassa kulmassa, taittuminen erottelee aallonpituudet omiksi väreikseen.

Kun usean vesipisaran läpi taittuu paljon valoa, valo näkyy sateenkaarena taivaalla. Värien järjestys määrittäytyy juuri värien aallonpituuksien mukaan.

Sateenkaaressa oletetaan usein olevan seitsemää väriä: punaista, oranssia, keltaista, vihreää, sinistä, indigoa ja violettia. Mutta tämä ei pidä varsinaisesti paikkaansa.

Kaikki sekoitusvärejä ei pysty näkemään

Värit eivät ole sateenkaaressa selkeinä "raitoina" vaan ne sulautuvat toisiinsa. On hankala sanoa, mihin väri loppuu ja mistä uusi alkaa ja värien väleistä löytyy myös niiden sekoituksia – kuten turkoosia sinisen ja vihreän välistä.

Sininen ja vihreä ovat värispektrissä vierekkäin, minkä vuoksi voimme nähdä turkoosia, kun ne sulautuvat toisiinsa. Jotkut värit ovat kuitenkin sekoituksia väreistä, jotka eivät ole spektrissä vierekkäin.

Esimerkiksi juuri ruskea on sekoitus punaista ja vihreää, mutta sateenkaaressa ne ovat täysin eri päissä. Sama koskeaa monia muita värejä, jotka ovat sekoituksia muista väreistä. 

Sateenkaaressa on mahdotonta nähdä myöskään mustaa tai valkoista. Mustalla ei ole tiettyä valon aallonpituutta vaan se on, mitä näemme, kun valoa ei ole lainkaan. Valkoinen taas on yhdistelmä kaikkia värejä, jotka aukeavat esille sateenkaaressa.

Harmaa on mustan ja valkoisen yhdistelmä, joten sitäkin on mahdotonta sateenkaaressa nähdä.

Katso myös: Kuin suoraan kauhuelokuvasta: Tutkijat onnistuivat kuvaamaan, miltä kasvin hengitys näyttää

Kuin suoraan kauhuelokuvasta: Tutkijat onnistuivat kuvaamaan, miltä kasvin hengitys näyttää 0:28
Tutkijat hakevat löydökselle patenttia ja tutkivat tapoja muuntaa havaintonsa työkaluiksi maanviljelijöille.

Lue myös:

    Uusimmat