Miksi seksihalut vain kuolevat pois? Raati listaa syitä libidon latistumiselle: "Sen tajusin vasta kauan myöhemmin"

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
KATSO MYÖS: Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä?

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Miksi ei tee mieli? En voi ajatellakaan parisuhdetta, koska en halua seksiä. Olen ollut aina hyvin seksuaalinen, mutta nyt pelkkä ajatuskin seksistä, jopa kosketuksesta, kammottaa. En osaa teeskennellä halua. Ovatko halusi koskaan loppuneet kuin seinään?" kysyy nimimerkki Elämäohi.

Näin raati vastasi

"Kyllä: kerran, kun suhde oli muuttunut pelkäksi ystävyydeksi, ja kerran, kun estrogeenit vedettiin verestä nolliin lääkityksellä. Kosketus on tosin aina tuntunut hyvältä, vietti seksuaaliseen kosketukseen vaan oli täysin poissa."
– Nainen, 40, parisuhteessa

"Ovat loppuneet hormonaalisen ehkäisyn aloittamiseen. Sen tajusin kyllä vasta kauan myöhemmin. Lopettamisen jälkeen halut eivät ole samalle tasolle enää palautuneet parissakaan vuodessa."
– Nainen, 28, parisuhteessa

"Halut eivät ole loppuneet seinään, mutta hiipuivat ajan kanssa lähes olemattomiin. Syyksi osoittautui e-pillerit. Ne kun jätti pois, niin seksihalut palasivat ropisten takaisin."
– Nainen, 32, naimisissa

"Hakeutuisin seksuaaliterapeutille puhumaan asiasta. Monesti halut tai muut seksiin liittyvät haasteet voi olla mielestä ja alitajunnasta johtuvia vaikutuksia ja niitä pitäisi päästä penkomaan ja avaamaan."
– Nainen, 23, parisuhteessa

"Syitä on varmaan yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Voisiko taustalla olla jokin käsittelemätön juttu? Tai jopa trauma? Onko elämäntilanne liian kuormittava? Onko terveys ok? Liikutko? Onko joku tai jokin loukannut seksuaalisuuttasi?"
– Nainen, 40, ei suhdestatusta

Katso myös: Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen Juttu jatkuu videon alla.

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18

"Ota ihan rauhassa vaan, koska meitä on muitakin, joita ei vaan kiinnosta. Sitä on parempi löytää ne omat jutut, joista nauttii, ja olla ihan vaan itsekseen ilman mitään pakkopaineita parisuhteesta tai seksistä."
– Nainen, 46, eronnut ja iloinen sinkku + lapset     

"Vaikuttaa siltä, ettet itsekään tiedä, onko syy psyykkinen vai fyysinen. Erilaiset tilanteet elämässä voivat vaikuttaa asiaan. Kun tuo asia tuntuu mietityttävän, lähtisin tilanteessasi hakemaan apua lääkäriltä. Ei elämän tarvitse olla ohi."
– Nainen, ei muita tietoja

"Jos ei halua parisuhdetta, seksillä tai ilman, on varmaankin elämäntilanteessa ratkaisemattomia asioita. Niihin kannattaa keskittyä ensin."
– Mies, 66, parisuhteessa ja eri asunnot

"Kyllä, halut ovat loppuneet kuin seinään. Ongelma alkoi noin puoli vuotta parisuhteen alkamisesta ja on jatkunut nyt yli kuusi vuotta. Välillä tekee mieli, jopa niin paljon, että mies oikeasti joutuu jo toppuuttelemaan, mutta useimmiten ei kiinnosta pätkääkään."
– Nainen, 27, avoliitossa

"Halut ovat loppuneet edellisen kumppanini kanssa, ajatus hänen kosketuksestaan kuvotti ja kammotti, suhde meni niin huonoon jamaan. Sitten erosin, löysin minulle sopivan partnerin ja kaikki kosketus on aivan ihanaa."
– Nainen, 23, kihloissa

"Kyllä, e-pillerit veivät halut! Myöhemmin ongelmaksi koitui miesystävä, joka seksissä ajatteli vain itseään – eipä tehnyt mieli, kun ei koskaan saanut sellaista kosketusta, mitä itse halusi."
– Nainen, 50

"Ennemmin lähtisin miettimään, mikä on saanut asian muuttumaan tuohon pisteeseen, jos ennen ollut kuitenkin hyvin seksuaalinen. Onko tapahtunut jotain, joka voisi muuttaa seksuaalisuutta? Selvitä se ja hae mahdollisesti apua. Halut palaavat, toivottavasti."
– Nainen, 21, parisuhteessa

"On joskus loppunut seinään, varsinkin lasten saamisen jälkeen: pelko kivusta, väsymys. Vieläkin, lasten ollessa vähän vanhempia, välillä seksi ei maistu, vaikka aina ollut todella aktiivinen sängyn puolella."
– Nainen, 22, kihloissa

"Haluttomuuteen voi olla hyvin erilaisia syitä. Minulla halut ovat loppuneet kuin seinään useamminkin kuin kerran elämässä. Se oli ärsyttävää, mutta oikean ihmisen kanssa hiljalleen tutustuessa halut heräsivät uudelleen. Anna itsellesi aikaa."
– Nainen, 27, parisuhteessa

"Kyllä, haluni ovat loppuneet. Voin kiihottua ja tyydyttää itseni, mutta seksi kumppanin kanssa tuntuu vain vastenmieliseltä."
– Nainen, 29, parisuhteessa  

"Voisitko kokeilla jotain uutta? Ei aina tarvitse harrastaa seksiä. Halailkaa, pussailkaa – ei sitä tiedä, jos kipinä syttyisikin. Jos ei syty, niin ei se haittaa: jos olet tyytyväinen, niin se on pääasia!"
– Nainen, 26, parisuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat