Mainos

Miksi seksi on niin tärkeää?

Salla Nazarenko: Ihana kiihko – miksi seksi on niin tärkeää. (Into 2016)

Seksi on keskimäärin oikein hauskaa. Senhän me toki tiedämme mutta tämä kirja yrittää kertoa meille, että seksin ei tarvitse olla vain avioseksiä vaikka itse sattuisi olemaan liitossa. Salla Nazarenko vakuuttaa, että syrjähypyt, sivusuhteet, jopa prostituoitujen palvelukset ovat mitä mainioin tapa piristää omaa seksielämäänsä. Vaihtelu virkistää, kuten sanotaan. Myös masturbointi piristää päivää ja on kirjan mukaan oikein suositeltavaa – tästä meille kertoo yksityiskohtaisesti ja varsin hauskasti Rosa Meriläinen.

Kirjan sanoma lähtee selvästi kirjan kirjoittaneen Salla Nazarenkon omista kokemuksista. Kirjoittaja kertoo, että hänellä on ollut paljon irtosuhteita, salasuhteita ja ystävärakastajia. Lisäksi hän on ollut pari vuotta ns. kolmas pyörä eli avioliitossa olevan miehen sivusuhde. Hauskaa on kuulemma ollut ja erityisen hyvää on ollut se, että näistä suhteista ei ole tullut arkea, siis normaalia ja tavanomaista parisuhdetta, avo- tai avioliittoa.

Ihana kiihko -kirjassa on myös useita haastatteluihin perustuvia tarinoita, joissa kerrotaan joko varhaiskeski-ikäisten naisten "aidan takana on vihreämpää"-ajatuksia tai nuorten, seksuaalisesti hyvin aktiivisten naisten ja miesten seksuaalisista teoista. On ryhmäseksiä, sitomista, alistamista, parinvaihtoa. Mukana kirjassa on myös jostain syystä seksuaalisesti aktiiviseksi oletetun Jörn Donnerin muisteluksia sinänsä aika tavanomaisesta seksielämästä. Lisäksi Jarkko Tontti kertoo kolmessa "seksirunossaan" hauskoja kaunokirjallisia seksikertomuksia.

Kuten arvata saattaa, sellaiset kysymykset kuten "mitä on rakkaus" tai "kolmiodraaman aiheuttama mustasukkaisuus" ovat tässä kirjassa hieman varjossa. Psykiatri Matti O. Huttunen tosin käsittelee mustasukkaisuutta mutta enemmänkin vain suhdetta tuhoavana voimana. Sanaa "rakkaus" käytetään tässä kirjassa paljon, mutta sen määrittely on tavanomaisesta poikkeava. Esimerkiksi nuori, yli sadan miehen kanssa maanut nainen kertoo, että pystyy tuntemaan helposti rakkautta yhden yön rakastelukumppanien kanssa.

Kirjan ehkä suurin ongelma on se, että se on melko sekava. Kun samassa kirjassa on haastatteluja, omakohtaisia kokemuksia, fiktiivis-dokumentaarisia tarinoita (tarinoita jotka ovat fiktiivisiä mutta voisivat kirjoittajan mukaan olla totta), runoja ja täysin fiktiivisiä tarinoita, ei lukija oikein tiedä, missä mennään. Fokusointi olisi tehnyt kirjalle hyvää.

Sekavuudesta huolimatta kirjalla on selvä perussanoma, joka kannustaa ihmisiä nauttimaan seksistä monella tavalla. Kirjoittajan ajatuskulku menee jotenkin niin, että suomalaiset ovat edelleen enemmän tai vähemmän puritaaneja. Niinpä lukijat voivat saada tästä kirjasta vinkkejä tylsistyneeseen seksielämäänsä lukemalla seksistä iloitsevien ihmisten tarinoita. Tosin en ole varma, kannattaako ihmisten seksuaalisia turhautumia hoitaa pääasiassa syrjähypyin mutta varmaan sekin on joillekin toimiva ratkaisu. Ja onhan tämä kirja lukijan näkökulmasta myös eräänlaista tirkistelyä, joka sekin tuo nautintoa arkiseen elämään. Lukeminenhan kannattaa aina, tai ainakin ennen ja jälkeen kiiman.

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii journalistina MTV Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.