Mitä munasarjasi viestittävät? Neljä asiaa, jotka jokaisen naisen pitää tietää POI:sta

Jos kuukautiset alkavat niukentua ja loppuvat alle 40-vuotiaana, syynä saattaa olla munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen. Häiriö ei ole kovin yleinen, mutta naisten on hyvä tuntea sen oireet ja vaikutukset.

Vaihdevuosien aikaan naiset sanovat hyvästit kuukautisille. Ensin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu kokonaan. Tämä tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta vaihtelua on paljon 45–55 ikävuoden välillä. Harvemmilla vaihdevuodet alkavat jo 40- tai vasta 60-vuotiaana.

Jos kuukautiset puuttuvat tai jäävät pois ennen kuin nainen täyttää 40, puhutaan munasarjojen toiminnan ennenaikaisesta hiipumisesta.  Häiriöstä käytetään lyhennettä POI, joka tulee englannin kielen sanoista primary ovarian insufficiency. Ennen puhuttiin ennenaikaisista vaihdevuosista, mutta enää virheellistä termiä ei käytetä.

Mitä POI:sta sitten tulisi tietää?

Muistuttaa oireiltaan menopaussia

Ilmiselvin POI:n oire on kuukautisten poisjääminen. Yleensä ne eivät lopu aivan yllättäen, vaan kuukautiset saattavat olla ensin hyvinkin pitkään epäsäännölliset, kierroiltaan lyhenevät ja vuodoltaan niukkenevat.

Sekin on mahdollista, etteivät kuukautiset ala lainkaan.

Myös hikoilu, kuumat aallot, univaikeudet, mielialanvaihtelut ja limakalvojen kuivumisesta johtuvat yhdyntäkivut kuuluvat munasarjojen vajaatoiminnan oirekuvaan. Vaivat ovat jokaisella yksilöllisiä, eivätkä kaikki oireet välttämättä osu jokaiselle.

Lisää terveysriskejä

Munasarjojen vajaatoiminnan aiheuttama estrogeenin vähäisyys voi lisätä sydän- verisuonisairauksien sekä osteoporoosin riskiä. 

Estrogeenivajetta voidaan hoitaa korvauslääkityksellä, joka on samantapainen kuin alkavien vaihdevuosien hoitoon käytetty lääkehoito. Henkilöt, jotka saavat diagnoosin munasarjojen toiminnan ennenaikaisesta hiipumisesta, saavat hormonihoidoista täyttä Kela-korvausta 50-vuotiaaksi saakka.

Raskaaksi tuleminen hankalampaa

Munasarjojen toiminnan hiipuminen vaikeuttaa merkittävästi raskaaksi tulemista. Usein POI saatetaan todeta ensimmäisen kerran lapsettomuustutkimusten yhteydessä.

Pieni osa, noin viisi–kymmenen prosenttia, munasarjojen vajaatoimintapotilaista voi tulla raskaaksi ilman hoitoja. Etenkin alkuvaiheessa hormonitasot ja taudin aktiivisuus saattavat heittelehtiä niin, että joinakin kuukautisina ovulaatio ja hedelmöittyminen voivatkin tapahtua.

Jos munasarjojen toiminta on hiipunut kokonaan ja pysyvästi, jotkut voivat saada apua koeputkihedelmöityksestä luovutetuilla munasoluilla.

Syy usein epäselvä

Yleensä munasarjojen toiminnan ennenaikaiselle hiipumiselle ei löydy mitään syytä.

Arvellaan, että vajaalla kolmasosalla potilaista taustalla on jokin autoimmuunitauti. Vaikutusta voi olla myös esimerkiksi kromosomivioilla, geenimutaatioilla, vaikeilla infektioilla, lantion alueen leikkaustoimenpiteillä, syöpähoidoilla ja tupakoinnilla.

***

Miten vaihdevuodet vaikuttavat maksan terveyteen?

Toukokuussa 2017 Huomenta Suomessa vieraillut A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo, että estrogeenin väheneminen kehossa vaikuttaa merkittävästi maksanterveyteen. Ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö luovat vaaran.

Vaihdevuodet vaaran paikka naisen maksalle 5:39

Lue myös:

    Uusimmat