Yhtäkkiä vähentynyt kuukautisvuoto ei aina tarkoita vaihdevuosien saapumista: Taustalla voi olla muitakin tekijöitä

Liian runsaat kuukautiset tuottavat monelle päänvaivaa tasaisin väliajoin. Jos kuukautisvuoto yhtäkkiä niukkenee, aiheuttaa se enemmän helpotusta kuin huolta. Vaikka vähentynyt vuoto voikin helpottaa arkea, voi se olla merkki siitä, että jotain on pielessä. 

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jonna Salonen puntaroi mahdollisia syitä Studio55.fille.

1. Olet raskaana

Kuukautisten poisjäänti on usein se tekijä, mikä varmistaa raskauden. Aina niin ei kuitenkaan ole.

– Alkuraskaudessa on melko yleistä, että vuotoa tulee. Viidesosa naisista kärsii verisestä vuodosta ennen 20. raskausviikkoa, Salonen sanoo.

Syiksi tälle hän listaa verenkierron lisääntymisen mukanaan tuomat muutokset limakalvoilla, tulehduksen, kohdunsuun muutokset ja istukan kiinnittymishäiriön. 

Hyvin pienellä osalla naisista kuukautisvuodot jatkuvat hedelmöittymisestä huolimatta. Usein vuoto on hyvin vähäistä.

Toisinaan raskaaksi tulon jälkeen verenvuoto voi liittyä keskenmenoon tai synnytyksen käynnistymiseen. Vuoto voi myös merkitä, että raskaus on kohdun ulkopuolinen. Tila voi olla hengenvaarallinen.

2. Painossasi on tapahtunut muutoksia

Niin painonpudotus kuin -nousu voi vaikuttaa kuukautiskiertoon ja vuodon määrään.

Myös fyysinen rasitus voi aiheuttaa muutoksia kuukautisvuodossa.

– Hyvin runsas liikunta voi aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen, sanoo Salonen. 

Kuukautiset voivat olla normaalia lyhyemmät ja vuoto lähes olematonta. Vaikka tämä voi tuntua mukavalta muutokselta, kehosi on eri mieltä. Se nimittäin tarvitsee tasapainossa proteiinia, hiilihydraatteja, rasvaa ja vitamiineja toimiakseen täyspainoisesti.

3. Stressitila

Arjen vastoinkäymiset kuten puuron pohjaan palaminen ja riita siitä, kenen vuoro on tyhjentää tiskikone eivät vielä vaikuta kehosi toimintaan. Läheisen kuolema, työpaikan menetys tai avioero voivat kuitenkin olla niin isoja muutoksia, että ne vaikuttavat myös kuukautisiin. 

Kierto normalisoituu stressitilan väistyttyä, mutta palautumiseen kuluva aika on aina yksilöllistä, muistuttaa Salonen. Toisilla vaikutus jää yhteen kiertoon, joskus kuukautiset voivat jäädä pois useammaksi kuukaudeksi.

4. Hormonaalinen ehkäisy

Jos olet vastikään aloittanut hormonaalisten ehkäisypillereiden käytön, kuukautisvuodon määrä muuttuu suurella todennäköisyydellä. Lääkärit määräävät usein ehkäisypillerit tai hormonikierukan kivuliaiden tai runsaiden kuukautisten hoitoon siitä syystä, että ne vähentävät vuotoa. Voit siis huoletta iloita hormonien aiheuttamista muutoksista.

5. Vanhenet

Tämä ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että olisit vanha. Joskus lähestyvät vaihdevuodet voivat olla syy, mutta usein ikääntyminen muuttaa kuukautiskiertoa vaikuttamatta vielä sen suuremmin hedelmällisyyteen. Kierto voi selvästi lyhentyä, pidentyä tai tulla epäsäännölliseksi.

– Mikäli kierto on kovin pitkä tai epäsäännöllinen, voi kyseessä olla munasolun irtoamattomuus, Salonen kertoo.

Se vaikeuttaa raskauden alkamista ja johtuu yleensä munasarjojen monirakkulataudista tai ylipainosta. 

Salosen mukaan joskus kuukautisten pois jäänti voi liittyä nuoremmilla naisilla munasarjojen toiminnan ennenaikaiseen hiipumiseen. Syitä siihen ovat perimän lisäksi lapsena mahdollisesti saadut syöpähoidot. 

6. Kohdunkaulan kiinnikkeet ja kurouma

Kiinnikkeet johtuvat arpimuodostuksesta. Sitä voi ilmetä papa-muutoksen hoitona käytetyn sähkösilmukka- tai laserhoidon jälkeen sekä kaavinnan seurauksena.

Kuroumaa voi ilmetä vaihdevuosien jälkeen, muuten se on hyvin harvinainen syy.

–Tarvittaessa kohdunsuuta voidaan aukaista, sanoo Salonen hoitokeinoista.

7. Arpikudos kohdussa

Raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa kohtukiinnikkeiden syntymisen. Yleisin syy on kuitenkin synnytyksen, keskenmenon tai raskaudenkeskeytyksen yhteydessä tehty kohdun kaavinta, paljastaa Salonen. Toistuvat toimenpiteet lisäävät kiinnikkeiden määrää.

–Suurin osa kiinnikkeistä on oireettomia, eikä tarkkaa tilastoa näin ollen ole, kertoo Salonen.

Jos kohtuontelo on täysin kiinnikkeiden umpeen muuraama, puhutaan Salosen mukaan Ashermanin oireyhtymästä.

Ashermanin syndrooman hoitotulokset ovat vaatimattomia. Jos kuukautiset ovat niukentuneet kohdun laajentumisen ja kaavinnan seurauksena, voi olla, että syntyneet kohtukiinnikkeet täytyy irrotella kokeneen tekijän toimesta kohduntähystyksessä.

8. Runsas vuoto synnytyksen yhteydessä

Hapen saannin heikentyminen synnytyksen aikana vaurioittaa aivolisäkkeen toimintaa. Siitä seuraa hormonitason laskeminen, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon. Sheehanin oireyhtymänä tunnetun tilan korjaaminen voi vaatia hormonihoitoa. 

– Nykyaikaisten synnytysten ja siihen liittyvien tehokkaiden hoitojen ansiosta tähän törmätään vain hyvin harvoin, Salonen muistuttaa.

Tarkkaile kehoasi

Listan tarkoitus ei ole yhdistää kaikkia kuukautisvuodossa tapahtuvia muutoksia mihinkään vakavampaan.

– Kilpirauhasen vajaatoiminta ja psyykelääkkeiden aiheutttama aivolisäkkeen prolaktiinihormonin liikatuotanto voivat myös olla syitä vuodon niukkenemiseen, lisää Salonen. 

Salosen mukaan vuotohäiriöitä voivat aiheuttaa myös erilaiset yleissairaudet, kuten keliakia.

Tarkkaile muutoksia ja jos vähentynyt vuoto huolestuttaa, varaa aika gynekologiseen tutkimukseen.

Lähteet: Prevention, Tampereen yliopisto, Terveyskirjasto

***

Ikääntyvän naisen hyvinvointi ja vaihdevuodet 26:39

Lue myös:

    Uusimmat