Miksi karppaus ohensi hiukset? Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin

Lääkäri Antti Heikkilä oli Studio55.fin verkkovieraana vastaamassa kysymyksiin superfoodeista ja ihmedieeteistä. Kysymysten suuren määrän vuoksi Antti Heikkilä ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Heikkilä ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Hei! Olen juuri lukenut kirjasi Ravinto Terveys ja innostuin kokeilemaan ehdottamaasi ruokavaliota. Olosuhteiden johdosta on kuitenkin melko hankalaa pysyä ruokavaliossa tiukasti. Ruokavaliostani on jäänyt pois suomalaiset viljat, mutta riisiä ja perunaa en ole kokonaan jättänyt, tosin niidenkin määrää olen vähentänyt.

Kysymyksiä on oikeastaan kaksi. Mitkä ovat ensisijaiset ravintolähteet, jotka mielestäsi kannattaa jättää pois? (Suomalaiset viljat, riisi vai peruna?) Toinen kysymys, mikä minua vaivaa on, että urheilen melko paljon: kannattaako tällöin noudattaa tuota 3 ateriaa päivässä rytmiä, vai olisiko järkevää nauttia välillä jotain välipaloja, ja jos olisi niin mitä? Tuntuu aika mahdottomalta, että söisi vain kolme kertaa päivässä, vaikka välillä urheilen jopa kaksi kertaa päivässä.

T:Quu

Tärkeintä on vähentää hiilihydraattien kokonaismäärää. Periaatteessa voi syödä mitä vain, mutta ruokavalio toteutuu parheiten, jos jättää kaiken, missä on tärkkelystä ja tietysti sokerin.

Pidätkö soijajogurttia suolistosairaalle haitallisena?

T:Maikki

Käyttäisin normaalia jogurttia

Mitä mieltä tohtori Heikkilä on pakurikäävän terveellisyydestä?

T:utelias

Se on vanha venäläinen syöpälääke, mutta ei ole kokemusta.

Hei Antti! Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa. Olen vähentänyt hiilihydraattien määrää, ja oloni on paljon parempi. Olen myös lukenut että thyroxinille olisi vaihtoehto lääke L tyrosiini aminohappo, suosittelisitteko tälläistä lääkettä?

T:kirsikka

Jättäisin ennemmin viljat kuin ottaisin tuota ainetta.

Miksiköhän karppaus aiheutti kasvoihin paljon finnejä ja hiukseni ohenivat? Painoa 7kg putosi silloin.

T:Toivon tukkaa

Kun elimistön tasapaino muuttuu, niin alkuun ilmenee joillakin ko. oireita.

60v nainen, thyroxin 0,1 puoltoista taplettia päivä. Kolesteroli ko 7,7, en käytä lääkitystä, on määrätty. Teenkö väärin? Liikun, uin riitävästi. olen aina ollut voin käyttäjä. konttrolloin vähän sömistäni .kiitos vastauksesta.

T:tukeva

Ihan ok.

Hei Antti! Olen nainen 55 v. Minulla on kokonaiskolesteroli 7,3, hyvä kol. 1,94, huono kol. 5,0, trigly 0,83. En ole suostunut ottamaan lääkkeitä, minulla on paino ok, kaikki muut arvot myös hyvät. Olen lopettanut vaalean leivän syönnin, koska se vähentää sormien 1. nivelissä olevaa turvotusta.

Olisiko hyvä lopettaa myös ruisleivän syönti? Suvussa on reumaa, mutta minulla ei ole sitä vielä todettu. Onko pelkoa sen kehittymisestä? Reumakoe tehtiin noin kolme vuotta sitten, pitäisikö mennä nyt uudestaan?

T:Palataan isoäidin keittokirjalle!

Kannattaa lopettaa viljat kokonaan. Ne altistavat reumalle.

Voiko syödä lihan, kalan, raejuuston,kanan ym. valkuaisen lisäksi pari palaa ruisleipää, vai pitäisikö se olla kauraleipää tai muuta riisikakkua? Suositteletko kaalia, lehti-vihanneksia ja kotimaisia juureksia, jos perunan jättää pois. Entä kokojyväriisi??

T:Muru

Kaikkia voi syödä. Eri asia on, että onko jonkinlaisia oireita, diabetesta yms.

Mieheni on jo vuosia syönyt eväinään pääasiassa leipää. Onko mahdollista, että hänen liiallinen hoikkuutensa johtuu tästä?

T:Mare

Vaikea sanoa. Olen saanut monella laiheliinilla painon nousemaan VHH-ruokavaliolla.

Jos kypsennämme kaikki kasvikset ja hedelmätkin, saammeko tarpeeksi C-vitamiinia?

T:Monta vaivaa

Riippuu kasviksista, ja hedelmiä voi syödä kuten marjojakin, sellaisenaan. Luontohan on tarkoittanut ne syötäviksi, että siemet leviävät lintujen ja ihmisten kanssa. Muiden osien syöminen voi aiheuttaa ongelmia. Kannattaa käyttää järkeä.

Syön kolestrooli lääkettä Simvastatin ratiopharm 20 mg kokonaiskolestroli mitattu keväällä 2011 ja oli alle 4 , nyt on öisin esiintynyt jalkaramppeja voisko syy olla kolesrooli lääkkeellä.

T:Aku

Krampit johtuvat lääkkeestä, ja tuo kolesteroli on liian alhainen.

Hei! Kotona syömme VHH-ruokaa, mutta nyt lapset aloittaneet päiväkodin, ja ruoka on kaikkea muuta kuin meillä kotona. Lapset ovat alkaneet sairastella, on ihottumaa ja vatsavaivoja. Miten estää pannarin, leivän, pastan, rasvattoman maidon yms. syöttäminen kun omat eväät on kielletty, eikä muuta tarjota?

T:Väsynyt äiti

Kannattaisia hakea todistus, etteivät viljat sovi.

Hei. Olen tässä rasvakeskustelusta sekaisin, ajatellut, että kompromissi paras!? Syon oivariinia, jossa voita ja rypsiöljyä. Mitä mieltä olet tästä sekoilusta???

T:s.p.plastoma cerebelli

Söisin pelkkää voita. Tuo kasvirasva on laitettu pehmentämään voita, kun se kovettuu jääkaapissa ja on vaikea sitten levittää leivän päälle.

Minulla on astma ja fibromyalkia. Mmitä ruokavaliota minulle suosittelet, painoa on 10kg likaa josta haluaisin päästä eroon.

T:Lentsu

Viljaton VHH tehoaa hyvin.

Onko Becel pro-activil margariini 60 käyttö leivänpäällä turhaa? Jos sillä yrittää alentaa kolestroliarvoa. Juuri ohjelmassa kerroit että se on vahingollista sydämelle.

T:pro activin käyttäjä

Saksalaisen tutkimuksen mukaan tuo aine lisää sydänkuolleisuutta x 2,5.

Hei! Mitä mieltä olet Omega3-kalaöljykapseleista? Ovatko huuhaata?

T:Teputeuski

On ja ei, riippuu ruokavaliosta.

Pitääkö nykyään metsämarjat höyräyttää mikrossa ennen syömistä, joku kohu oli kesällä.

T:itu

Todella idioottimaista.

Mitkä hedelmät ovat terveellisiä?

T:elina

Niissä joissa on vähiten sokeria, kuten suomalaiset omenat.

Hei, olen nainen 63 v, mulla on rytmihäiriöitä silloin tällöin, jonka takia marevan lääkitys, sekä kolestroli lääke ja verenpaine lääke. Kolestroli oli keväällä 5,8, mitä olet mieltä ?

T:flimmeri

Vaikea ottaa kantaa tuntematta potilasta.

Onko itse tehty saaristolaisleipä o.k. aineet piimä, suola, kuivahiiva ,ruisjauhot, kaljamaltaat, kauraleseet, vehnäjauh. 12 dl ???

T:mammuli 69

Ei leivässä ole mitään vikaa, vain silloin jos on oireita.

Voivatko viljatuotteet aiheuttaa omituisia oireita kuten lievää huimausta tai rytmihäiriöitä?

T:masa

Kyllä voivat.

Hei Antti ! Onko diabeetikolle (ja muillekin) parempi pelkkä sokeri makeutusaineena vai onko vielä parempi aspartaamilla makeutettu makeutusaine ?

T:kilox

Kannattaa jättää kaikki makea. Stevia aiheuttaa vähiten haittaa.

Vauvaruuat ovat periaattessa vain perunaa ja porkkanaa. Neuvolan mukaan ruokiin ei saa lisätä kun korkeintaa teelusikallisen lihaa päivässä, onko turvallista vähentää myös pienten lasten kohdalla hiilihydraatteja ja lisätä rasvaa ja proteiinia?.

T:huolestunut äiti

Täysin käsittämätöntä touhua.

Hei! kärsin flimmerikohtausista (n. 6vuosi). Käytän vähärasvaista ruokavaliota. Paha kolesteroli on 4. Jatkanko vähärasvaista linjaa vai ostanko punaista maitoa ja voita?

T:T: minä vaan

Usein juuri rasvattomuuus aiheuttaa noita kohtauksia.

Olen miettinyt eläinten teurastusmatkaa, vaikka eläin olisi kasvatettu luomuna ja hyvissä oloissa, mutta joutuu satoja kilometrejä olemaan ahtaassa autossa, tuntee varmasti kipua, pelkoa ehkä kauhuakin niin eikö lihaan kerry stressihormooneja ym, mitkä olisi haitallisia syöjällekin? Matkoja aina vaan pidennetään, onko tätä tutkittu?

T:ihmettelevä

Olet oikeassa. Lapissa poroisännät ampuvat omat paistit passista.

Voinko itse juoda puhdasta askorbiinihappoa veteen sek.Kiitos vast.

T:isoäiti

Kyllä voi. Teen sitä itsekin.

Syön kaurapuuroa aamulla.Millä voisin korvata sen?

T:marja

Ei tarvitse korvata millään, jos muuten voi hyvin.

Miehelläni todettu sepelvaltimotauti ja rasva-ainehäiriö. Voiko hän syödä eläinrasvoja?

T:mimmu

Kyllä voi, mutta kannattaa ottaa C-vitamiinilisää.

Onko totta, että suuren määrän antioksidantteja kerralla nauttiessa osa muuttuu pro-oksidantiksi? Ja tätä estää alfalipoiinihappo?

T:Veudo

Hyvä kysymys. Niidenkin suhteen kannattaa olla kohtuullinen, eli pääasiassa kunnon ruuasta. Siten meidän koneisto on rakentunut.

Mitä mieltä Sinä Antti olet Pakurakäävästä ja sen käytöstä !? Hyvä Antti pelkää asiaa puhut.

T:LuontoukkoKiitos Antti, että jaksat ponnistella vastavirtaan! Miten kauas onkaan menty mummoloiden ruokavaliosta ja maaseudusta! Kansalle takaisin lähiruoka ja lisää tiloja, joista voi ostaa terveellistä luomuruokaa maitoineen, lihoineen, munineen!

T:perinteet kunniaan

Kiitos tuesta.

Mitä asioita kroonisen paksusuolen tulehduksen hoidossa pitäisi huomioida, muuta kuin lääkkeet?

T:Paraneeko ruokavaliolla

Viljaton VHH, niin tulosta syntyy.

Onko 87-vuotiaalla marevanisoidulla naisihmisellä hyötyä syödä kolesterolilääkettä? Verenpainelääkkeet on myös koska eteisvärinää. Lisäksi on tablettihoitoinen diabetes.

Kovasti on väsynyt, muisti ja varsinkin toimintakyky on alkanut dramaattisesti heiketä ja jätimme varmuudeksi kolesterolilääkkeen pois noin vuosi sitten. Punariisivalmisteella kolesteroliarvo on ollut 7 pinnassa.

T:Tytär

Ei missään tapauksessa. Se on todellista ylilääkitystä vailla mitään mieltä.

Kannattaako syödä kolestrolilääkettä, kun lukema on alle 7.

T:rimpula

Ei kannata.

Kiitos jälleen kaikille kysymyksistä, joita tuli valtavasti. Kuukauden päästä tavataan taas!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja