Lääkäri lähetyksessä: Professori Matti Uusituvalta mennyt pasmat sekaisin, karppaamiseen ei kuole

Lääkäri Antti Heikkilä sanoi Studio55.fi-lähetyksessä, että viimeaikaiset väitteet vähähiilihydraattisen ruokavalion eli karppaamisen haitoista ovat perusteettomia. Hän vaati ruokavaliota kritisoinutta Matti Uusitupaa perustelemaan kantansa.

– Karppaamista ei missään tapauksessa pidä lopettaa, eikä siihen kuole. Professori Matti Uusituvan väitteet ovat käsittämätöntä ylisanaa, häneltä on selvästi mennyt pasmat sekaisin – ei akatemiassa tuolla tavalla keskustella. Kyllä professoritason ihmisellä pitäisi olla näyttää tutkimuksia, joihin väitteet perustuvat, Antti Heikkilä sanoi lähetyksessä.

Heikkilä jatkoi, että suuri osa ihmisistä saa leivästä oireita, ja suuri osa suoli- ja autoimmuunisairauksista on viljan aiheuttamia.

– Tämä ei ole mikään uusi asia. Jo 1700-luvulla brittilääkärit totesivat, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on ainoa tapa hoitaa esimerkiksi diabetesta. Oma kakkostyypin diabetesta sairastanut isoäitini karsi ruokavaliostaan leivän ja perunan ja pystyi elämään ilman lääkkeitä – nyt sanotaan, että riittää, kun ottaa lääkkeet. Sama, kun sanoisi allergikolle, että kyllä sinä sitä voit syödä, kunhan otat kortisonin.

– Tosiasia on, että ihmisen keho ei kestä sitä määrää hiilihydraatteja, jota meille syötetään, Heikkilä painotti.

"Tutkijalääkärit puolustavat lääketeollisuuden etuja"

Heikkilä puolusti myös voita ja kermaa Uusituvan huuhaa-väitteiltä.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana tutkimuksissa on päädytty siihen, että voin terveysedut ovat tyrmäävän hyviä: diabetes, syövät ja sydäntaudit vähenevät. Professori ei ilmeisesti ole joko lukenut tai halunnut lukea näitä tutkimuksia.

– On totta, että margariini kyllä laskee kolesterolia, mutta samalla se nostaa sydänkuolleisuuden 2,5-kertaiseksi. Kasvistanolit ovat todella vaarallisia ihmisille, Heikkilä sanoi.

Miksi ihmeessä asiantuntijoiden mielipiteet sitten menevät niin ristiin?

– Lääkärikunnassa on niin sanottuja tutkijalääkäreitä – mitä lie ovat – ja sitten kliinistä työtä tekeviä lääkäreitä, joita itse edustan. Tutkijat elävät omissa, epätodellisissa maailmoissaan, joilla ei ole varsinaista tekemistä potilaan elämän kanssa, Heikkilä vastasi.

– Lääketieteen tutkimuksessa on harha: kun aloitin opiskelut, proffat olivat sodan käyneitä karjuja. Silloin pidettiin täysin hävyttömänä olla tekemisissä lääketehtaiden kanssa. Nyt rahoittajat luovat tutkimuskohteita.

Heikkilä sanoi, että esimerkiksi kolesteroliarvot on laskettu täysin keinotekoisesti.

– Suomessa kolesteroliarvoksi on määritelty 5, jotta voitaisiin lääkitä koko kansa. Jos ette halua kiusatuksi statiinien suhteen, muuttakaa Norjaan: siellä ylätaso on 6,9. Tällainen yhden luvun tarkkailu on idioottimaista. Esimerkiksi naisilla kolesterolin nousun iän myötä on todettu olevan hyvä asia.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mitä muuta Heikkilä kertoi muun muassa pikadieeteistä.

Piia Simola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja