Lääkäri: Hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta voi auttaa jopa syövän nitistämisessä

Maailmalla vähähiilihydraattista ruokavaliota käytetään jo eri sairauksien hoidossa.

Hiilihydraattien tärkeydestä ihmisen ruokavaliossa on kiistelty paljon Suomessa viime vuosina.

– Vähähiilihydraattista ruokavaliota on tutkittu paljon, mutta suositusten mukaista hiilihydraattipitoista taas ei ollenkaan, huomauttaa lääkäri Antti Heikkilä, joka lukeutuu vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta puhujiin.

–1980-luvulta lähtien, kun lautasmalli on ollut käytössä, kansa on vain lihonut ja diabetes on yleistynyt.

Syöpäsolu syö sokeria

Hiilareiden puolesta puhujat muistuttavat, että hiilihydraatteja tarvitaan aivojen toimintaan.

– Maksa tuottaa päivittäin elimistön tarvitseman määrän sokeria. Toisaalta rasva on 25 prosenttia parempi polttoaine aivoille kuin sokeri, Heikkilä vastaa.

Maailmalla hiilihydraattien vähentämistä ruokavaliosta on tutkittu muun muassa eri sairauksien hoidossa.

– Esimerkiksi lasten epilepsian hoidossa on saatu hyviä tuloksia vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Jotain tekemistä liialla sokerin saannilla on siis ollut aivojen toiminnalle, Heikkilä sanoo.

Amerikassa myös syöpäsairaita on kehotettu siirtymään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

– Syöpäsolu polttaa sokeria. Syöpäsolulta on siis otettu ravinto pois, kun sokeri on poistettu ruokavaliosta, Heikkilä sanoo.

Hyviä tuloksia on saatu jo aivosyövän hoidossa, ja muiden syöpien osalta on meneilläänn useampi tutkimus.

60 grammaa päivässä riittää

Heikkilän mukaan suomalaista lautasmallia noudattava kansa mättää aivan liikaa hiilihydraatteja ja sairastuttaa näin itsensä. Yleiset ravintosuositukset ovat kuitenkin vielä lautasmallin puolella.

Esimerkiksi Sydänliiton sivuilla on opastettu kokoamaan ateria näin: Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai keitetyillä, ja neljännes perunalla, tummalla pastalla tai riisillä.

Viimeinen neljännes koostuu vähärasvaisesta ja -suolaisesta lihasta, kanasta, kalasta tai palkokasveista. Lisänä pala vähäsuolaista täysjyväleipää, jolla kasvimargariinia, ja lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää. Öljypohjainen salaatinkastike sopii salaatin maustajaksi.

– Hiilihydraatit vaikuttavat hormonitoimintaan ja erityisesti insuliinitason nousuun. Kun se nousee, aineenvaihdunta sekoittuu. Lihavuus puolestaan on aineenvaihdunnan häiriö, Heikkilä sanoo.

Heikkilä ei kuitenkaan sano, että hiilihydraatit pitäisi karsia ruokavaliosta tyystin, vaikka periaatteessa ihminen voi elää ilman hiilihydraatteja, muttei ilman rasvaa ja proteiinia. Ihanteellisin määrä hiilihydraatteja päivässä on hänen mukaansa noin 60 grammaa.

Vertailun vuoksi yhdessä hillomunkissa on 50 grammaa hiilihydraatteja, ruisleipäpalassa 15 grammaa, maidossa (2dl) ja perunassa 10 grammaa. Jos lautasmallin mukaan ottaa kolme perunaa, leivän ja lasin maitoa, saa Heikkilän suositteleman määrän hiilihydraatteja jo yhdellä aterialla.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lähteet: www.diabetes.fi, www.sydanliitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja