Onko sinulla korkea vai alhainen hemoglobiini? Kumpikin voi kertoa kuoleman vaarasta

Seurantatiedot osoittivat anemiasta eli liian alhaisesta hemoglobiinista kärsivien miesten kuolleisuusriskin pienentyvän, kun heidän hemoglobiininsa nousi normaalilukemiin. Kuolleisuus suureni myös silloin, kun hemoglobiini nousi yli normitason tai sen ylärajoille.

Tutkimuksessa anemia määriteltiin WHO:n kriteereillä, mikä tarkoittaa naisilla alle 120 g/l ja miehillä alle 130 g/l pitoisuutta. Poikkeuksellisen korkeana pidettiin miehillä yli 160 g/l ja naisilla yli 140 g/l pitoisuutta.

Suomessa hemoglobiinin normaalit viitearvot ovat naisilla 117–155 g/l ja miehillä 134–167 g/l.

Liian alhainen hemoglobiinitaso voi tutkimusten mukaan suurentaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin syihin, mutta samanlainen vaikutus näyttäisi olevan myös tavallista suuremmalla hemoglobiinipitoisuudella, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tiedot käyvät ilmi Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 170 000 miehen ja 122 000 naisen kahdeksanvuotisia seurantatietoja.

Osallistujat olivat yli 40-vuotiaita eivätkä sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tutkimuksen alkaessa. Heidän hemoglobiininsa mitattiin kahdesti seurannan aikana.

Kuolleisuus suureni, kun hemoglobiini nousi yli normitason

Seurantatiedot osoittivat anemiasta eli liian alhaisesta hemoglobiinista kärsivien miesten kuolleisuusriskin pienentyvän, kun heidän hemoglobiininsa nousi normaalilukemiin. Riski menehtyä seurannan aikana oli tällöin noin 30 prosenttia pienempi verrattuna miehiin, jotka olivat edelleen aneemisia.

Kuolleisuus suureni myös silloin, kun hemoglobiini nousi yli normitason tai sen ylärajoille. Tällöin riski menehtyä oli noin 40 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joiden hemoglobiini pysyi normaalitasolla.

Hemoglobiinin nostaminen ja laskeminen pienentävät riskiä menehtyä

Jos tulokset pitävät paikkansa ja varmistuvat lisätutkimuksissa, ne viittaavat poikkeuksellisen alhaisen tai korkean hemoglobiinitason voivan kertoa sydänperäisten ja myös muista syistä johtuvien kuolemien vaarasta, vaikka ihminen olisi muuten terve.

Tulosten perusteella on myös mahdollista, että hemoglobiinin nostaminen ja tarvittaessa laskeminen normaalitasolle pienentävät riskiä menehtyä seuraavien kahdeksan vuoden aikana.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

***


Lue myös:

    Uusimmat