Kuluttaja: Jokaisen pyykkiä pesevän olisi syytä pitää mielessä yksi asia pesuaineostoksilla – teetkö sinä näin?

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pyykinpesumerkinnät tarkoittavat

Kuluttaja-lehdessä perehdytään pyykinpesun saloihin. Suomalaistutkija neuvoo oleellisimmat asiat, jotka jokaisen pyykinpesijän tulisi pitää mielessä. 

Kodinkoneisiin erikoistunut tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta muistuttaa Kuluttaja-lehdessä, että pyykinpesuun valmistautuminen alkaa oikeastaan jo vaatekaupassa. Kun vaatetta valitsee, olisi syytä kurkistaa myös sen hoito-ohjemerkintöihin ja miettiä, miten tuote pestään. 

Myös kotona löytyvällä pesuaineella on väliä. Marjomaan mukaan sekä nestemäisessä että jauhemaisessa pesuaineessa on omat hyvät puolensa. Nestemäinen aine liukenee nopeasti, mutta sen ongelmana on valkaisuaineen puute. Valkopyykille pitäisikin valita jauhe, jos haluaa pesuaineen myös valkaisevan pyykin.

Jauhemaisen pesuaineen huono puoli on puolestaan se, että aine voi pakkaantua pesuainelokeroon ja jäämiä kulkeutua huuhtelussakin vaatteisiin.

Tiesitkö? Pesuainetta tulisi vaihdella säännöllisesti

Yhtä asiaa pesuaineista moni suomalaispyykkäri ei kuitenkaan tule ajatelleeksi: Marjomaan mukaan pesuainetta tulisi nimittäin vaihdella säännöllisesti. Tämä johtuu siitä, että pesuaineet ovat koostumukseltaan ja teholtaan erilaisia. Yksi pesuaine voi tehota toista paremmin tiettyihin tahroihin.

Pesuainetta vaihtelemalla voi siis varmistua siitä, että vaatteet tulevat varmasti puhtaaksi ja hoidetuksi pidemmällä aikavälillä. Saman aineen jatkuva käyttäminen ei välttämättä poista ikitahraa ja vaate mielletään "pilalle menneeksi", vaikka sen voisi vielä saada toisella aineella puhtaaksi. 

Entäpä sitten huuhteluaine? Sitä ei Marjomaan mukaan tarvitse käyttää. Se kasvattaa ympäristökuormaa. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Uusimmat