Miksi Elon Musk osti Twitterin ja miten somejätti muuttuu miljardöörin omistuksessa? Someasiantuntija ei ilahtunut kaupasta: "Hyvin pääsi pilaamaan illan"

Elon Musk osti Twitterin - kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll:"Vaikutuksia sananvapauteen ja pelisääntöihin" 1:16
Elon Musk osti Twitterin – kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll MTV:n Uutisaamussa: "Vaikutuksia sananvapauteen ja pelisääntöihin"

Elon Muskin Twitter-kauppa ei miellytä someasiantuntijaa, jonka mukaan Muskilla on kaupan myötä liikaa valtaa puuttua yhteiskunnallisen keskusteluun ja sosiaalisen median pelisääntöihin. Twitter kertoi eilen, että yhtiö on myyty Muskille noin 40 miljardilla eurolla, mutta miksi Musk halusi yhtiön?

Maailman rikkain ihminen, Tesla-mijardööri Elon Musk on ostanut maailman suurimman viestipalvelun Twitterin. Twitteriä ei pidetä taloudellisena kultakaivoksena ja kysymys kuuluukin, miksi Musk näin teki. Musk on puhunut Twitterin uudistamisesta ja sananvapauden lisäämisestä, mutta lupaus on ristiriitainen. 

MTV Uutisten haastattelema sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä toteaa, että kauppa ei välttämättä tiedä hyvää.

– Kyllähän se aika hyvin pääsi pilaamaan eilisillan. Aloin lähinnä miettiä, että mistä saa lahjoitettua rahaa Elon Muskin Mars-lentoon, Pönkä vitsailee. 

Mutta mikä Muskin Twitter-ostossa sitten arveluttaa? Rahan ja vallan kerääntyminen yhteen paikkaan ei koskaan ole hyvä asia, Pönkä sanoo. 

– Yhtälö, että ihminen, joka on maailman rikkain, ostaa tällä hetkellä mielestäni maailman tärkeimmän ja keskeisimmän yhteiskunnallisen some-alustan, ei ole demokratian kannalta missään tapauksessa toivottava kehityssuunta, Pönkä muotoilee.

Miksi lupaus sananvapauden lisäämisestä arveluttaa?

Avoimia kysymyksiä on paljon. Yksi tärkeimmistä on varmasti se, miten Twitter alustana tulee toimimaan Muskin aikana ja mitä käy viestipalvelun algoritmille.

– Joitain ajatuksia hänellä varmasti oli, koska hän halusi ostaa palvelun.

Musk on kertonut haluavansa muun muassa edistää sananvapautta ja kitkeä vihapuhetta. Mikä tässä voi kuulostaa huonolta tai arveluttavalta?

– Totta kai kuulostaa hyvältä, että kitketään vihapuhetta tai botteja. Botteja toki Twitterissä riittää, Pönkä sanoo.

Elonin lausunnoissa toistunut sananvapauspuhe sen sijaan on Pöngän mukaan "höttöä", jota onkin tulkittu monella tavalla. 

– Jotkut ajattelevat, että sitten pääsee sanomaan sen, mitä Twitterin säännöt ovat tähän asti estäneet. Ja se on lähinnä sitä vahingollista sisältöä kuten esimerkiksi terrorismin kannatusta. 

Moni kysyy, onko juuri Tesla-miljardööri oikea henkilö määrittelemään sitä, mitä Twitterissä saa ja ei saa sanoa. Pöngän mielestä ei. 

– Onko todella Elon Musk se henkilö, jonka käsiin haluamme luottaa keskustelun yhteiskunnan ongelmista ja päätäntävallan siihen, miten osallistutaan päivän ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin, Pönkä kysyy.

Sääntöjen kiristymistä vai sääntöjen höllentymistä?

Mihin suuntaan Twitter sitten on nyt menossa? Onko luvassa sääntöjen kiristymistä vai sääntöjen höllentymistä? Siihen on toistaiseksi vain valistuneita arvauksia. 

– Musk on sanonut, että hän haluaa huolehtia siitä, että sananvapaus säilyy ja mahdollistaa demokraattisen osallistumisen. Se kuulostaa hyvältä, mutta samaan aikaan tähän liittyy kysymys siitä, miten algoritmien toimintaa kehitetään, Pönkä sanoo. 

Pöngan mukaan Twitterin kehittäminen turvallisempaan ja sisällöltään laadukkaampaan suuntaan tarkoittaa vääjäämättä sitä, että moderointiin lisätään tekoälyä.

– Algoritmien ja tekoälyn toiminnasta voidaan sanoa yhtä, mutta miten ne oikeasti toimivat, voikin olla kokonaan toinen asia.

– Voidaan myös kysyä, että jos Musk on ylin moderaattori, kuka moderoi häntä? Mitä on valvonta, jos se on yhden ihmisen käsissä? Näkisin, että mieluummin Twitter olisi kansanosake, jolla olisi mahdollisimman paljon omistajia ja valvonta pääsisi toteutumaan sitä kautta.

"Ei tunnettu kaikkein tasaisimmasta persoonallisuudesta"

Voiko todella käydä niin, että Muskilla on kaikki valta päättää, miten Twitter toimii?

– Loppujen lopuksi nämä ovat aina toimitusjohtajan tai omistajan pöydällä.

Pöngän mukaan toisesta somejätistä eli Facebookista saatu esimerkki ei ole myönteinen.

– Facebookin kohdalla on ollut vähän samanlainen tilanne eli yksittäinen ihminen on paljon päättämässä, eikä se Facebookissa ainakaan ole johtanut mihinkään hyvään. 

– Pelkään tätä samaa Twitterissä, varsinkin koska Elon Musk ei ole tunnettu kaikkein tasaisimmasta persoonallisuudesta. 

Miksi Musk osti Twitterin?

Vielä ei tiedetä, onko Musk siirtymässä Twitterin toimitusjohtajaksi, eikä Pönkä halua asialla spekuloida. Joku syy Muskilla on Twitter-hankintaan ollut, vaikka me emme sitä tiedä. 

– Se ei välttämättä ole liiketoiminnallinen ajatus eikä hän usko, että Twitteristä tulisi jonkinlainen kultakaivos. Toki hän on sanonut, että hän kehittää sinne uusia ominaisuuksia, joten ideoita löytyy.

Musk on kertonut näkevänsä Twitterissä ison potentiaalin. 

– Se tarkoittaisi, että täytyy olla resursseja vielä parempaan automatisointiin eli tekoälyn kehittämiseen. Sinne hän pystyy tuomaan tarvittavaa resurssia ja panostamaan vieläkin tehokkaampaan tekoälyn hyödyntämiseen algoritmissa.

Pöngän mukaan tässä on myös liiketaloudellista voittopotentiaalia.

– Tekoäly on tällä hetkellä yksi suurimpia megatrendejä. Twitter varmasti antaa hyvän datan, pohjan ja ympäristön tutkia ja kehittää moderointia. Ja Twitterin dataa voidaan käyttää monellakin tavalla. Mitä ne muut tavat sitten ovat, jää nähtäväksi. 

Lue myös:

    Uusimmat