Elon Musk ostaa Twitterin käteisellä – tällaisia muutoksia hän lupaa palveluun

Sähköautoja valmistavan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ostaa pikaviestipalvelu Twitterin noin 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla, eli noin 41 miljardilla eurolla.

16 vuotta sitten Jack Dorseyn perustama Twitter kertoi asiasta maanantaina noin kello 22 Suomen aikaan. Musk aikoo vetää yhtiön pois pörssistä.

Musk ostaa yhtiön käteisellä ja on saanut kaupalle 25,5 miljardin dollarin rahoituksen, omaa rahaa hänellä on pelissä 21 miljardia dollaria. Elon Musk on maailman rikkain ihminen ja hänen omaisuutensa arvo on noin 259 miljardia dollaria.

Twitterin osakkeenomistajat saavat kaupassa 54,20 dollaria yhtä omistamaansa osaketta kohden. Hinta on 38 prosenttia korkeampi kuin huhtikuun alussa, kun Muskin runsaan yhdeksän prosentin omistusosuus yhtiöstä tuli julki.

Maanantaina Twitterin osake oli uutisen jälkeen noin kuuden prosentin nousussa 51,9 dollarissa.

Musk on ostanut Twitterin osakkeita tammikuusta alkaen. Omistusten tultua julki Muskille tarjottiin paikkaa yhtiön hallituksessa, mutta hän hylkäsi tarjouksen aseman tuomien rajoitusten vuoksi. Paikka hallituksessa olisi estänyt Muskia omistamasta yhtiöstä enempää kuin 14,9 prosenttia.

Huhtikuun 14. päivänä Musk tuli julki ostotarjouksensa kanssa, josta Twitterin johto ei aluksi innostunut. Yhtiö kertoi ottavansa käyttöön ”myrkkypilleriksi” kutsutun suunnitelmaan, jolla sallii osakkeenomistajia ostamaan lisää yhtiön osakkeita alennetulla hinnalla, jos jokin Twitterin ulkopuolinen taho hankkii vähintään 15 prosentin osuuden yhtiöstä.

Kun Musk vahvisti saaneensa rahoituksen kauppaan, Twitterin hallitus istui neuvottelupöytään.

Uutinen tarjouksen hyväksymisestä oli odotettu. Uutistoimistot kertoivat aiemmin maanantaina, että päätöksiä odotettiin vielä saman päivän aikana. Nyt edessä on vielä Twitterin osakkeenomistajien siunaus kaupalle.

Useita näkemyksiä parannuksista

Elon Musk on itse ahkera Twitterin käyttäjä. Hänellä on palvelussa yli 83 miljoonaa seuraajaa.

Musk on esittänyt viime aikoina useita näkemyksiään Twitteristä, kuten tarvetta viestien jälkikäteiselle muokkausmahdollisuudelle ja toisaalta kyseenalaistanut, onko koko palvelu kuolemassa, sillä moni suosituimmista tileistä on tviitannut hyvin harvakseltaan.

Uusi omistaja haluaa eroon Twitterin bottitileistä ja tehdä somejätistä avoimen lähdekoodin palvelun. Muskin mukaan ”sananvapaus on toimivan demokratian perusta”, ja tätä sananvapautta hän haluaa Twitterin kautta levittää.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

    Uusimmat