Mikromuovia löytynyt tukkeutuneista verisuonista ja kiveksistä – näin voit pienentää omaa mikromuovitaakkaasi

Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? 0:31
KATSO MYÖS VIDEO: Saako jäätelökiposta syödä? Tätä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat.

Jokainen ihminen hengittää ja nielee tahtomattaan mikromuoveja päivittäin. Vaikka niiden tarkkoja vaikutuksia terveydelle ei vielä täysin tunneta, on tiedossa, että mikromuovit vahingoittavat ihmissoluja. THL vinkkaa, miten pienentää arkista mikromuovitaakkaa.

Mikromuoveja löytyy päivittäin käyttämistämme vaatteista ja meikeistä sekä syömästämme ruoasta ja juomistamme nesteistä.

Vaikka valtaosa kehoomme pääsevistä mikromuoveista poistuu elimistöstä aiheuttamatta haittaa, ovat useat kansainväliset tutkimukset kertoneet huolestuttavia tietoja mikromuovien vaikutuksista ihmisten terveydelle.

Kerroimme esimerkiksi hiljattain, että miesten kiveksistä löytyi mikromuoveja ja sen epäillään olevan yksi merkittävä tekijä maailman laajuisesti miesten siittiöiden määrän laskuun.

Aiemmin olemme uutisoineet myös toisesta tutkimuksesta, jossa mikromuovia löytyi tukkeutuneista valtimoista. Tutkimuksessa havaittiin, että jos ihmisen suonista löytyi mikromuoveja, hän sai lähes kaksi kertaa todennäköisemmin sydänkohtauksen, infarktin tai jopa menehtyi.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos vinkkaa Instagram-tilillään, kuinka päivittäistä mikromuovitaakkaansa voi pyrkiä pienentämään arkisilla valinnoilla.

Vältä pullotettuja juomia

Suomalainen hanavesi on puhdasta ja sitä kannattaa suosia. 

Pullotetuissa vesissä on maailmalla mitattu suuria määriä mikro- ja nanomuoveja. Pullotetussa vedessä suurin mikromuovin lähde on muovikorkki, kertoo THL.

Muista myös, ettet ota muovista limu- tai vesipulloa pitkäaikaiseen käyttöön, sillä niistä irtoaa mikromuovia elimistöön.

Milloin olet viimeksi kurkannut juomapulloosi? Näin saat kuvottavan lian irtoamaan. Juttu jatkuu videon alla.

Koska olet viimeksi kurkannut juomapulloosi? Näin saat kuvottavan lian irtoamaan 1:12
Kestojuomapullon pesuohjeet.

Älä lämmitä eineksiä myyntipakkauksissa

Mikromuoveja irtoaa muoviastioista ruokaan mikroaaltouunissa lämmityksen aikana. Tämän voi välttää siirtämällä ruoka posliinilautaselle lämmitystä varten, muistuttaa THL.

Paista vain ehjällä pannulla, säilytä vain ehjissa rasioissa

Älä käytä ruoanvalmistukseen tai säilytykseen naarmuuntuneita muoviastioita, vaan vaihda ne lasisiin tai metallisiin.

Naarmuuntuneista ja kuluneista muoviastioista voi irrota mikromuoveja, kun niitä käytetään leivontaan, ruoanvalmistukseen ja -säilytykseen, päivityksessä kerrotaan.

Vähennä synteettisten tekstiilien käyttöä

Sisäilmaan mikromuoveja vapautuu esimerkiksi synteettisistä fleece- ja urheiluvaatteista sekä keinokuituisista huonekalukankaista, kertoo THL.

Tekstiilien valinnassa kannattaa siis käyttää tarkkuutta.

Syö kohtuudella mereneläviä

Mikromuoveja on löydetty myös simpukoista, ostereista ja kalojen ruoansulatuselimistöstä. Eniten mikromuoveja on löydetty kuitenkin simpukoista, joten niiden syöminen kannatta pitää kohtuudessa.

Kalojen perkaaminen poistaa merkittävän osan mikromuoveista ruokakaloista.

Ole tarkkana etenkin ulkomailta ostetun kosmetiikan kanssa

Kosmetiikassa mikromuoveja käytetään muun muassa kuorintavoiteissa, hammastahnoissa ja glittereissä.

Vaikka mikromuovien imeytyminen ihon läpi on heikkoa, voivat hyvin pienet nanomuovihiukkaset läpäistä ihon mekaanisesti, varsinkin, jos iho on rikkoutunut jostain syystä.

EU on rajoittanut mikromuovien käyttöä kosmetiikassa ja pesuaineissa.

Lue myös:

    Uusimmat