Mikrobiologin hämmentävä ohje: "Paras tapa" puhdistaa vauvan tutti onkin nuolla sitä

7:58

Asiantuntijan mukaan tuttia ei pitäisikään desinfioida vaan vain nuolaista.

”Ihmiset huokailevat ja katsovat vihaisesti, jos vauva itkee bussissa” – yllä olevalla videolla keskustellaan vauvojen kohtelusta!

Uutisoimme aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan liian siisti koti saattaa nostaa lapsen syöpäriskiä.

Asiantuntija: Älä desinfioi pudonnutta tuttia

Tutkimuksen perusteella kotia ei kannata siivota turhan fanaattisesti eikä imeväisikäistä tule pitää erossa muista lapsista. Daily Mailin haastatteleman professori Graham Rookin mukaan myös tutin puhdistaminen nuolaisemalla voisi olla hyödyksi lapselle!

Rookin mukaan lattialle pudonnutta tuttia ei kannata desinfioida vaan ainoastaan nuolaista. Lääketieteellisenä mikrobiologina yliopistossa työskentelevä Rook uskoo, että näin lapsi voisi saada hyödyllisiä mikrobeja.

Vähemmän astmaa ja ekseemaa

Vuoden 2013 tutkimuksen mukaan tutin suussaan puhdistaneiden vanhempien lapsilla oli 1,5-vuotiaina vähemmän astmaa ja ekseemaa kuin niillä lapsilla, joiden tutit oli pesty tai sterilisoitu.

Suomessa tutin tai lapsen lusikan laittamista aikuisen suuhun ei ole suositeltu, koska hampaisiin reikiä aiheuttava kariesbakteeri voisi tarttua niistä lapsen suuhun. Hammaslääkäriliiton asiantuntijalääkärin mukaan lapsen suukottelu ei kuitenkaan aiheuta kyseistä vaaraa

Pienen vauvan äiti Claire kuitenkin varoitti muita, kun hänen lapsensa joutui sairaalaan pususta tarttuneen yskänrokkoviruksen vuoksi. Samoin kävi myöhemmin Samanthan vuoden ikäiselle pojalle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.