Aiheuttaako isovanhempien ”vanhanaikainen lastenhoitotapa” vaaran? Osa laittaisi kuumeisen lapsen jääkylpyyn

Moni isovanhempi uskoo, että hänen kasvatusmenetelmänsä ovat turvallisia, koska hän on onnistunut kasvattamaan omatkin lapsensa aikuisiksi. Tämä ei kuitenkaan aina ole totta. 

Isovanhemmat saattavat olla korvaamaton apu lastenkasvatuksessa, mutta jotkut vanhan kansan hyvänä pitämät lastenhoitomenetelmät eivät ole turvallisia, kertoo CNN.

Moni isovanhempi uskoo, että hänen kasvatusmenetelmänsä ovat turvallisia, koska hän on onnistunut kasvattamaan omatkin lapsensa aikuisiksi. Aihetta tutkineen tohtori Andrew Adesmanin mukaan näin ei välttämättä ole.

Näin järjettömiä "vinkkejä" entisaikaan suosittiin – älä usko näihin!

  • Lasta ei saa sylitellä liikaa, koska muuten hän "tottuu"
  • Jos vauva ei halua juoda vettä, sekaan voi panna sokeria
  • Jos korva on kipeä, sinne voi puhaltaa tupakansavua tai laittaa pumpuliin käärityn valosipulinkynnen
  • Punkin pureman ja punkin päälle laitetaan voita 
  • Jos hampaiden tulo tekee kipeää, hiero lapsen ikeniin viskiä

Aiemmin lapset esimerkiksi nukkuivat peittojen ja pehmolelujen ympäröiminä ja matkustivat autossa vanhemman sylissä turvaistuimen sijaan. Nykyisin monet ohjeistukset ovat muuttuneet. Esimerkiksi peitto saattaa aiheuttaa tukehtumisriskin vauvalle.

Adesmanin tutkimuksessa amerikkalaiset isovanhemmat vastasivat kyselyyn. 636 vastaajasta lähes neljäsosa ei tiennyt, että lapsen pitäisi nukkua selällään.

Kun vastaajilta kysyttiin, paraneeko naarmu tai haava paremmin peitettynä vai ei, 68 prosenttia vastaajista ei tiennyt, että haavaan tulisi laittaa laastari.  

44 prosenttia vastanneista uskoi, että jääkylpy on sopiva tapa laskea lapsen korkea kuume, vaikka jäinen vesi aiheuttaa hypotermiariskin.

Lapsen vanhempien lisäksi myös isovanhempia olisikin tärkeää kouluttaa turvallisista lapsenhoitometodeista.


***


Lue myös:

    Uusimmat