Mikko Tähtinen ei koskaan unohda lokakuista yötä 1997, kun poliisimurhaaja Steen Christensen sitoi ja ryösti hänet: "Hän osoitti minua aseella"

2:13
Miten Steen Christensen sitoi hotelli Palacen yöportieerin Mikko Tähtisen ja kuinka hän onnistui pääsemään vapaaksi? Katso Tähtisen haastattelu videolta.

22. päivä lokakuuta 1997 Suomi koki jotain, mitä se ei kuvitellut koskaan kokevansa. Tanskalainen Steen Viktor Christensen ampui kaksi poliisia teloitustyyliin kadulla Helsingissä Tehtaankadun ja Kapteeninkadun risteyksessä. Tästä alkoi Suomen historian yksi suurimmista ajojahdeista.

Tapahtumat saivat alkunsa Hotelli Palacen ryöstöllä. Tuona yönä hotellissa työskenteli portieerina Mikko Tähtinen, jonka Christensen sitoi ryöstäessään hotellin kassan.

Tähtinen muistaa edelleen erittäin hyvin tuon yön, jolloin Christensen tuli sisään hotelliin ja ryösti kassan.

– Hän oli tehnyt aiemmin päivällä puhelimitse huonevarauksen hotelliin ja odottelin häntä saapuvaksi.

Christensen saapui hotelliin vasta puoli kolmen jälkeen. Tähtinen avasi tälle oven ja ohjasi miehen vastaanottotiskille.

– Kun olin päässyt tiskin taakse, hän osoitti minua aseella ja ilmoitti ryöstävänsä hotellin. Hän puhui muutamia sanoja englanniksi.

Portieeri pysyi rauhallisena

Tähtinen pysyi yllättävässä ja pelottavassa tilanteessa kaikesta huolimatta rauhallisena. Hän suostui ryöstäjän vaatimuksiin ja antoi kaikki rahat, mitä hotellin kassista löytyi. Naamioitunut ryöstäjä puhui tilanteessa vain vähän.

Rahat saatuaan Christensen komensi Tähtisen lattialle makaamaan, jossa hän sitoi portieerin ja pakeni paikalta.

Christensenin poistuttua paikalta, Tähtinen sai kätensä vapaaksi ja pääsi painamaan hälytysnappia. Paikalle tuli nopeasti useita poliisipartioita ja osa lähti etsimään ryöstäjää.

Vain noin kymmenen minuuttia ryöstöilmoituksen jälkeen poliisi sai soiton sivulliselta, joka oli kuullut laukauksia Ullanlinnassa ja näki miehen pakenevan paikalta. Poliisi aloitti välittömästi laajat etsinnät.

Tästä alkoi Suomen historian yksi suurimmista ajojahdeista, joka jatkui kolmen päivän ajan. Lopulta Christensen löydettiin ja saatiin kiinni Hämeenlinnasta.

Christensen tuomittiin keväällä 1998 elinkautiseen vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja kahdesta murhasta. Hänet siirrettiin Tanskaan suorittamaan vankeusrangaistustaan hänen omasta toiveestaan.

Hotelli Palacen yöportieeri Mikko Tähtinen auttoi ryöstön jälkeen poliiseja useammallakin eri tavalla tekijän tavoittamiseksi. Katso MTV Katsomosta Tähtisen koko haastattelu.

Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimpia uutistapahtumia vuosien varrelta. Poliisimurhista kertova jakso esitetään MTV3-kanavalla sunnuntaina 29.1. kello 19.30. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja