Tätä rikosta suomalaiset eivät unohda - missä poliisimurhaaja on nyt?

Tässä kuussa tulee kuluneeksi tasan 15 vuotta siitä, kun Suomen rikoshistorian yksi raaimmista rikoksista tapahtui.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan tanskalainen poliisimurhaaja Steen Christensen istuu yhä tanskalaisessa Vridsløselille State Prison -vankilassa suorittamassa elinkautista vankeusrangaistustaan.

Tanskan lakien mukaan elinkautisvanki voi hakea ensimmäisen kerran armahdusta 12 vuoden istutun vuoden jälkeen. Christensen kertoo kuitenkin MTV3 Uutisille, ettei hänellä ole vaatimuksia vapautuksen suhteen. Keskimäärin elinkautisvanki istuu Tanskassa 16 vuotta.

Christensen ei halua puida asiaa enempää julkisuudessa, koska hän on ehdottoman varma siitä, että hänen sanomisensa loukkaisivat jälleen uhrien omaisten tuntoja.

Christensen syyllistyi vuoden 1997 lokakuussa poliisien Eero Holstin ja Antero Palon murhaan. Hän oli tuolloin Tanskasta vartioimattomalla lomalla Suomessa. Tapaus herätti Suomessa laajaa keskustelua poliisien turvallisuudesta ja aseiden käytön tarpeellisuudesta virantoimituksessa.

Vankikarkuri ryösti lokakuun 22. päivän aamuyöllä Helsingin keskustassa sijainneen hotelli Palacen aseella uhaten. Ryöstäjä sai saaliikseen yli 5 000 markkaa. Noin kilometrin päässä ryöstöpaikasta, Tehtaankadun ja Kapteeninkadun risteyksessä hän murhasi paikalle saapuneen poliisikaksikon.

Christensen saatiin kiinni Hämeenlinnasta ennennäkemättömän poliisioperaation jälkeen. Hän ehti olla karussa muutamia päiviä. Ennen kiinnijäämistään hän yritti tappaa itsensä viiltelemällä ranteita sekä syömällä särkylääkkeitä.

Kohdeltiin suuren luokan rikollisena

Christensen istui tutkintavankeuden Kylmäkosken vankilassa. Hänet eristettiin visusti muista vangeista ja yhteydenpito ulkomaailmaan estettiin täysin.

Christensen kuljetettiin Kylmäkoskelta mielentilatutkimukseen Niuvanniemen sairaalaan Kuopioon. Operaatio suoritettiin tavalla, jota hyvin harvoin käytetään Suomen oloissa.

Christensenille ei kerrottu etukäteen siitä, milloin mielentilatutkimukseen lähdettäisiin. Hänet herätettiin yllättäen eräänä yönä ja matkaan lähdettiin pimeän aikaan. Kuljetusta Kuopioon oli turvaamassa kaksi autoa Vankeinhoitolaitokselta. Kuljetusta oli myös suunnittelemassa vain kourallinen henkilökuntaa.

Salamyhkäisyyden syynä oli poliisin epäily siitä, että Christensenilla saattaisi olla Suomessa rikostovereita, jotka yrittäisivät vapauttaa tanskalaisen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tanskalaismiehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen ampuma-aserikoksesta, törkeästä ryöstöstä ja kahdesta murhasta.

Christensen tyytyi saamaansa tuomioon ja ilmoitti, että haluaa suorittaa rangaistuksen kotimaassaan Tanskassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja