Poliisi murhatöiden jälkihoidosta: Työt oli tehtävä, ei saanut tunteilla

Tuomo Lotta Helsingin poliisista joutui kovaan paikkaan lähes 15 vuotta sitten, kun hänet määrättiin huolehtimaan murhattujen poliisien omaisten sekä työtovereiden henkisestä jälkihoidosta (debriefing).

Lotan tehtävänä oli pitää yhteyttä murhattujen poliisien Eero Holstin ja Antero Palon omaisiin, kun tanskalainen vankikankuri Steen Christensen murhasi poliisikaksikon vuoden 1997 lokakuussa. Lotta piti yhteyttä omaisiin ja työtovereihin yhdessä terveysalan asiantuntijoiden kanssa.

– Osallistuin muun muassa hautajaisjärjestelyihin, ylikomisario Lotta muistelee.

Myös Lotta tunsi henkilökohtaisesti murhatun poliisikaksikon. Hänen mukaansa omat tunteet piti kuitenkin sivuuttaa ja keskittyä olennaiseen, eli annettuun työtehtävään.

– Minun oli ajateltava, että työ oli hoidettavana työnä. Jos siinä olisi jäänyt tunteilemaan, hommat olisi jäänyt tekemättä. Mutta kun näin jälkeenpäin muistelee, olihan se aika raastavaa hommaa, Lotta selvittää.

"Pitkä työ"

Lotta kuvailee henkistä jälkihoitotyötä pitkäksi projektiksi. Hänen mukaansa uhrien työtoverit tarvitsivat jälkihoitoa noin vuoden verran ja uhrien omaiset useita vuosia.

– Tämä jälkihoidon antaminen oli aika uutta vielä Suomessa tuohon aikaan. Parhaamme yritimme tehdä ja päivät venyivät myöhään. Voisin sanoa, että aihe kosketti koko kansaa. Saimme paljon puheluja myös ulkopuolisilta, Lotta kertoo.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan tanskalainen poliisimurhaaja Steen Christensen istuu yhä tanskalaisessa Vridsløselille State Prison -vankilassa suorittamassa elinkautista vankeusrangaistustaan.

Christensen syyllistyi vuoden 1997 lokakuussa poliisien Eero Holstin ja Antero Palon murhaan. Hän oli tuolloin Tanskasta vartioimattomalla lomalla Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat