Mainos

Lukijat kertovat: Tältä tuntuvat trombit ja ukkospuuskat – "Kuinka avuton ihminen onkaan"

Viikonloppuna Lohjanjärven rannalla kesämökkiläiset säikäyttänyt trombi on saanut lukijat kertomaan ikimuistoisimpia kokemuksiaan hurjien luonnonilmiöiden edessä. 

Suomessa havaitaan nykyisin keskimäärin 14 trombia vuodessa, todella voimakkaita trombeja vain joka toinen vuosi. Voimakas trombi syntyy aina ukkospilven yhteyteen, kun ukkoskuuron nouseva ilmavirtaus alkaa kiertyä itsensä ympärille. 

– Trombi on ukkosen nousevaan virtaukseen kehittyvä pyörre. Ukkospuuska taas syntyy, kun ukkosen laskeva ilmavirtaus osuu maahan. Ukkospuuskat aiheuttavat yleensä leveämmän tuhojäljen jossa puut ovat yhteen suuntaan kaatuneita, kertoo MTV:n meteorologi Pekka Pouta.

Kohdalle sattuessa trombi voi säikäyttää pahastikin, kertovat MTV Uutisten lukijat.

Lohjanjärvellä ikuistettiin trombi viikonloppuna. Katso video:

"Taivas tummui hetkessä"

Espoolainen Nora oli kymmenisen vuotta sitten heinäkuussa mökillä Lohjanjärven rannalla. Hän oli juuri menossa saunaan tyttärensä kanssa, kun ilma muuttui. Taivas tummui hetkessä ja tuuli yltyi aivan yhtäkkiä.

– Lauteille päästyämme kuulimme hurjaa tuulen ujellusta ja ryskettä saunan ulkopuolelta. Muutaman minuutin kuluttua oli jo tyyntä ja hämärää. Menimme ulos ja näimme, että saunan ympäristö oli aivan kuin hävityksen jäljiltä, Nora kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Nora kertoo, että pienen saunarakennuksen ympärille oli kaatunut useita isoja puita.

– Kuljimme puiden yli niemen kärkeen, jossa maisema oli täysin paljas. Kaikki rannan isot männyt olivat lentäneet juurineen viereiseen, matalaan lahdenpoukamaan.

Myös vastarannalla näkyi rinne täynnä kaatuneita puita.

– Samaan aikaan mieheni oli poikamme kanssa metsälenkillä ja sama myrsky keskeytti heidän juoksunsa. He hakivat sateelta suojaa puiden alta, mutta kastuminen oli täydellinen, vettä tuli niin paljon. He kuvailivat metsässä kaatuvien puiden rasahduksia unohtumattomiksi. 

Mökkiläiset avasivat tietä moottorisahoilla

Noran mukaan mökkiläiset soittelivat toisilleen ja miehet aukaisivat mökkitietä moottorisahojen kanssa.

– Sähköt olivat poikki ja oli pimeää. Mökkitie oli poikki useasta kohtaa, kun tielle kaatuneet puut olivat tukkineet poispääsyn.

– Kokemus oli tosi pelottava. Kuinka avuton ihminen onkaan luonnonvoimien edessä. Toisaalta pienen mökkiläisten yhteistyö ja välittäminen lämmittivät mieltä, kun naapureista pidettiin huolta ja korjaustöissä autettiin. 

MTV:n meteorologin Pekka Poudan mukaan on vaikea sanoa, oli kyse trombista vai ukkospuuskasta.

– Ukkospuuskassa puut kaatuvat samaan suuntaan. Trombi tekee vanan, jossa puut ovat sikinsokin. Ehkä se, että puut olivat lentäneet viereiseen veteen, viittaa siihen, että tuuli oli samaan suuntaan. Silloin kyseessä olisi ukkospuuska.

"Kyllä säikäyttää"

MTV Uutisten Facebook-sivuilla ovat myös muut lukijat jakaneet kokemuksiaan myrskyistä ja trombeista. 

– Itse pikkutyttönä elänyt kauhunhetkiä Yläjärven rannalla kotonani. Olimme syömässä, kun järveltä tuli valtaisa vesipatsas kohti muutaman kymmenen metrin päässä tehden suoran kulman edeten ohitsemme. Kaloja ja mutaa oli noussut pelloille, iso hirsinen lato heinineen oli kadonnut ja vain alempi varvi hirsiä oli paikoillaan. Naapurin vene oli poissa. Myöhemmin se löytyi mahtavien matkojen päästä. Puita oli kaatunut. Hurja ja pelottava kokemus, jonka olen myöhemmin kokenut uudelleen, silloinkin itse säästyen vaikka vierestä kaatui puita kuin heinänkorsia, kuvailee Pirkko kirjoituksessaan.

– Olen nähnyt ja se kyllä säikäyttää, kirjoittaa Arja

– Ne mahtavat luontoäidin voimat. Kaunista mutta kunnioitettavaa, kommentoi Hanna.

Yhdysvalloissa New Orleansissa asuva omakotitaloasukas kuvasi kuun alussa videon, jossa näkyy kuinka viereisen talon romahtaneen katon osia lentelee pihalla. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja