Rajavartiolaitos on historiansa merkittävimmässä murrosvaiheessa

Rajavartijoiden on haettava ratkaisuja muuttuviin uhkakuviin, sanoo uusi rajakomentaja 2:11
Rajavartijoiden on haettava ratkaisuja muuttuviin uhkakuviin, sanoo uusi rajakomentaja

Toimintaympäristön muutos vaatii viranomaisten tehtävien uudelleenarviointia, arvioi Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty.

Matti Pitkäniitty siirtyy runsaasti mediajulkisuutta sisältäneestä tehtävästä vuoden alussa Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajaksi.

Vastuulle tulee 300 kilometriä osin hyvinkin erämaista itärajaa.

Muutos on Pitkäniityn mukaan mieluisa.

– Ilman muuta. Kyllä Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan paikka on paras paikka, minkä maarajaupseeri voi saada.

Rajavartiolaitos on murroksessa

Rajavartiolaitos on Pitkäniityn mukaan satavuotisen historiansa ehkä merkittävimmässä murrosvaiheessa. Turvapaikanhakijoiden ilmestyminen itärajalle on vain osa tätä muutosta.

– Mikä tällä hetkellä vielä enemmän mietityttää, on pitkän aikavälin kehitys. Eli jos mietitään sitä, mitkä olivat Suomen ja Venäjän väliset suhteet 10 vuotta sitten ja missä ollaan tänä päivänä, meillä on tapahtunut valtava muutos.

– Iso kysymys on, mitä (tapahtuu) tästä eteenpäin ja millaiset ovat seuraavat 10 vuotta. Mikä on huomisen uhkakuva? Sitä me joudumme nyt varmasti miettimään ja hakemaan niitä ratkaisuja.

Eläkeläisiä takaisin rajalle

Rajavartiolaitos on kutsunut eläköityneitä rajavartijoita koronakriisistä lähtien takaisin kenttätyöhön.

Rajavartiostoon on myös riittävästi halukkaita varusmiehiä. Motivaatiosta tuleva komentaja ei ole huolissaan.

– Joudumme ehkä jossain tilanteessa suojaamaan yhteiskuntaa myös aseellisesti ja pitämään huolta siitä, että meidän päätösvaltamme omista asioistamme säilyy. Se vaikuttaa tämänkin päivän varusmiesten ajatteluun.

Joko tv-esiintymiset tympivät?

Pitkäniitty on tuttu kasvo ja nimi lukuisista kuluvan vuoden itärajaan ja rajaturvallisuuteen liittyvistä uutisjujutuista ja tv-haastatteluista.

– Tv-esiintymisten hyvä puoli on se, että pitää pystyä kertomaan meidän perusasiamme hyvin ymmärrettävästi ja kiteytetysti. Sama asia on myös vartioston komentajalla; hänen pitää pystyä kertomaan omalle joukolle se, mitä me olemme tekemässä ja miksi.

Lue myös:

    Uusimmat