Mikael Forssellin hurja hyppy – reilussa vuodessa Helsinki Cupista Valioliigaan

Mikael Forssell:"Helsinki Cup on minulle maailman paras turnaus!" 0:52
Videolla Mikael Forssell puhuu Helsinki Cupista.

Huuhkajien kaikkien aikojen toiseksi parhaan maalintekijän Mikael Forssellin tapauksessa matka Helsinki Cupista maailman huipulle ei ollut kovin pitkä.

Tänään maanantaina starttasi perinteisen Helsinki Cupin historian 44. turnaus. Kansainväliseen jalkapalloturnaukseen on saapunut joukkueita 21 maasta ja pelaajia on jopa yli 20 000. Helsinki Cup onkin monelle nuorelle jalkapalloilijalle kauden päätavoite, kuten se oli myös entiselle Huuhkaja-hyökkääjälle Forssellille. 

Kaksi Helsinki Cupin mestaruutta juniorina voittanut Forssell muistaa edelleen, miten hän pelasi finaalissa Olympiastadionilla 15 000 ihmisen edessä. Sellaiset muistot eivät häviä.

– Olin muistaakseni 14-vuotias ja finaali oli venäläistä Smenaa vastaan stadikalla. Voitimme 4-1 ja tein hattutempun. Se fiilis, kun pääsee ensimmäistä kertaa pelaamaan suuren yleisön edessä, se on ikimuistoinen, Forssell tunnelmoi kentän laidalla.

Vuoden 1997 turnaus oli HJK:ssa pelanneen Forssellin viimeinen Helsinki Cupissa. Hän oli tuolloin 16-vuotias ja upotti huimat 26 maalia vain kahdeksaan peliin. Samana vuonna Forssell debytoi myös Veikkausliigassa. Vauhti oli tämän jälkeen huimaa. Seuraavalla kaudella hän pelasi Mestarien liigan lohkovaihetta HJK:n paidassa ja loppuvuodesta 1998 hän olikin jo englantilaisen Chelsean mies.

– En muistanutkaan, että kaikki tapahtui niin nopeasti. Tuossa on ollut aikamoinen draaman kaari lyhyeen aikaan, Forssell hämmästelee.

– Täällä ne unelmat syntyvät ja täällä niitä voi toteuttaa, tällaisissa turnauksissa. Tämä on pelaajille loistava paikka näyttää, mitä he osaavat. Sanoinkin juuri pelaajille, että menkää rohkeasti, uskaltakaa, haastakaa ja mikä tärkeintä, nauttikaa, Forssell korostaa.

Pallo-Pojissa uransa aloittaneelle Forssellille ensimmäiset Helsinki Cup -kokemukset ovat edelleen tärkeitä, vaikka ne eivät aina olleetkaan tuloksellisesti parhaita. 

– Muistan ensimmäisen Helsinki Cupin PPJ:ssä. Turnauksen pelit alkoivat maanantaina Käpylässä ja ekassa pelissä tein kaksi maalia. Minulla on niistä vieläkin mustavalkoiset kuvat kotonani. Muistan myös, kuinka keskiviikona pudotuspeleissä tipuimme tokalla tai kolmannella kierroksella. Onneksi myöhemmin kertyi niitä hyviä muistoja, joissa Helsinki Cup on voitettu ja tottakai maalejakin tehty. Olen saanut Helsinki Cupista mielettömiä kokemuksia.

Nykyään HJK:n organisaatiossa valmentajanuraansa keskittyvän Mikael Forssellin ajatuksia lisää illan Tulosruudussa. 

Lue myös:

    Uusimmat