Mikael Forssell varoittaa HJK:ta: “Nämä ottelut täytyy ottaa vakavasti”

HJK aloittaa tänään eurotaipaleensa ottelulla färsaarelaista HB Torshavnia vastaan. Entinen HJK-hyökkääjä Mikael Forssell muistuttaa, että vastustajan aliarvioimiseen ei ole varaa.

HJK:n Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen vastustaja HB on Färsaarten jalkapallohistorian menestynein seura 23 mestaruudellaan. HJK:ta pidetään ennakkoasetelmissa suosikkina, mutta Forssell korostaa, että mitään ei ole vielä voitettu.

– Tämä on legendaarinen, erittäin vaarallinen ajatusleikki, koska totta kai HJK lähtee ennakkosuosikkina. HJK on suurempi seura ja joukkue. Uskallan väittää, että se on myös parempi joukkue, mutta toisaalta tällaisissa peleissä kaikki on mahdollista. Nämä on kuitenkin HB:lle ikään kuin cupin finaaleja, Forssell muistuttaa.

– Tässä on vuosien mittaan tullut monia ylläreitä, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Missään nimessä tällaisia pelejä ei voi ottaa muuten kuin todella vakavasti. 

Varoittavana esimerkkinä toimii hyvin vuosi 2013, jolloin FC Inter putosi europeleistä färsaarelaiselle Vikingurille ja HJK puolestaan virolaiselle Nömme Kaljulle. Jälkimmäisestä kohtaamisesta Forssellilla on omakohtaista kokemusta.

– Aina on ollut vaikeuksia myös pienten seurojen kanssa, joten tämän takia tällaiset ottelut täytyy ottaa vakavasti. Tietenkin se, että HJK pelaa tänään kotonaan, tuo vielä lisäpanoksen peliin. Kotipeli halutaan aina voittaa ja mielellään mahdollisimman monella maalilla, Forssell korostaa.

Forssellin mukaan HJK:n täytyy pelata hyvällä asenteella ja tehdä mitä vain voittaakseen. Hän on pitkän pelaajauran jälkeen ymmärtänyt, että sitä mitä pidetään rumana tai oikeudenmukaisena pelinä, ei ole mitään väliä silloin kun tavoitellaan voittoa.

– Omien kokemusteni perusteella voin sanoa, että sitten kun ollaan oikeasti kiinnostuneita voitosta, niin herrasmiessäännöt unohdetaan nopeasti.

HJK elää uutta aikaa kotimaan kentillä, kun pitkäaikainen valmentaja Mika Lehkosuo sai lähteä huonojen tulosten seurauksena ja Toni Koskela otti vetovastuun. Forssell on nähnyt ison muutoksen Klubin pelitavassa.

– Toni on ehdottomasti tuonut nopeampia hyökkäyksiä. HJK yrittää nopeammin löytää vastustajan epätasapainot, varsinkin pallonriiston jälkeen, Forssell arvioi.

Koskelalle euro-ottelut ovat kuitenkin valmentajauransa ensimmäiset päävastuussa. Se voi tuoda myös omat paineensa, mutta Forssell ei ole tästä huolissaan.

– Eihän tämä ole hänelle helppo pesti, kun ei tämä ole hänen kokoama joukkue. Siitähän ei pääse mihinkään, että HJK:n joukkue on vahva, mutta luulen, että vasta seuraavien vuosien aikana näemme mikä on se todellisuus. Toni on mielestäni tehnyt loistavaa duunia sen lyhyen ajan, mitä hän on ollut päävalmentajana, Forssell kehuu.

Ainakin tuloskunto on kääntynyt. HJK on pelannut Koskelan alaisuudessa kuusi ottelua, joista se on voittanut neljä ja hävinnyt vain yhden. Edellisessä ottelussaan se voitti Stadin derbyssä HIFK:n. 

HJK aloittaa eurotaipaleensa tänään tiistaina klo 19.00 Helsingin Töölössä. 

Lue myös:

    Uusimmat