Mainos

Mika Lehkosuo nosti HJK:sta esiin karun faktan – "Ei niitä hirveästi 50 vuoden aikana ole"

6:35

HJK taipui jalkapallon Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella Olimpija Ljubljanalle yhteismaalein 1–7, kun 0–3-vierastappiota seurasivat 1–4-lukemat kotona. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo muistutti, että tämän kesän europelien lopputulema oli linjassa HJK:n europelihistorian kanssa.

HJK putosi Mestarien liigan toisella karsintakierroksella BATE Borisovia vastaan yhteismaalein 1–2, minkä jälkeen helsinkiläisjoukkuetta kutsui Eurooppa-liigan kolmas karsintakierros. Tappiot Ljubljanaa vastaan päättivät kuitenkin HJK:n tämän kesän urakan Euroopan peleissä.

– Tehtiin omalla tavallaan se suoritus, mitä HJK on 55 vuoden aikana keskimäärin tehnyt. Voitettiin heikompi joukkue (färsaarelainen Víkingur Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella) ja hävittiin paremmille joukkueille tänä vuonna. Totta kai se trendi pitää joku päivä saada muutettua vähän nopeammalla syklillä, Lehkosuo sanoi.

HJK on pelannut kerran Mestarien liigan lohkovaiheessa (1998–1999) ja kerran Eurooppa-liigan lohkovaiheessa (2014–2015). Lehkosuo alleviivaa, että eurourotyöt ovat ylipäätään poikkeuksia.

– Viimeksi voitettiin viitisen vuotta sitten parempi joukkue, sitä ennen 16 vuotta sitten parempi joukkue ja sitten meneekin 40 vuotta, ettei ole yhtään sellaista. Ei niitä hirveästi 50 vuoden aikana ole. 60–70 otteluparia ja on ehkä kaksi kertaa voitettu selkeästi kovempi vastustaja. Aika harvassahan ne ovat.

"En lähde ranteita vetämään auki"

Lehkosuon arvion mukaan Olimpija oli karsinnoissa kaikilla osa-alueilla HJK:ta edellä.

– En lähde ranteita vetämään auki, että hävisimme tänään selvästi paremmalle joukkueelle, mutta kyllä meidän pitäisi pystyä olemaan vähän lähempänä. Emme olleet tässä otteluparissa kovin lähellä – lähempänä olimme BATE Borisovia vastaan. Pelasimme siellä aika uhrautuvaa, hyvää puolutuspeliä, 0–0 vieraissa, ja olimme pelissä mukana kuitenkin kohtuullisesti, vaikka he kaksi maalia saivat. 

– Olin kuitenkin valmistautunut siihen, että tässä Ljubljanassa on jotain poikkeuksellista hyvää hyökkäämistä ja pallonhallintaa, mitä BATE Borisovissa ei ollut. Se osoittautui todeksi. BATE Borisov voi olla joukkueena tiiviimpi ja ryhmänä parempi, mutta kyllä tässä Ljubljanassa oli jotain aika erikoista, Lehkosuo sanoi.

Olimpija Ljubljana teki HJK:n verkkoon kahdessa ottelussa seitsemän maalia.

Lehkosuo muistuttaa, että HJK:n tulee onnistua todella monessa asiassa voittaakseen "selkeästi kovempia joukkueita". Yksilöidymmin:

– Menestystekijät ovat joukkueen rakentamisessa ja valmennustoiminnassa pitkällä aikajänteellä. Siinä onnistuminen takaisi sen, että pelaajat olisivat näissä peleissä tikissä, huipussaan, ja terveenä, ettei olisi loukkaantumisia. Meidän pitää olla parhaalla tasollamme joukkueena ja yksilöinä, kun nämä pelit tulevat. Kolmantena on yksittäinen pelisuunnitelma näihin peleihin. 

– Näiden kolmen asian pitää natsata, kun kohtaamme selkeästi kovempia joukkueita. Jos jokin näistä pettää, on aika pienet mahdollisuudet. Valmentamisen funktiohan on se, että kasvatetaan pelaamisen ja pärjäämisen todennäköisyyksiä. Näillä kolmella menestystekijällä todennäköisyyksiä kasvatetaan, jotta olisimme lähempänä. Tässä otteluparissa olimme kieltämättä aika kaukana.

"Olen ihan varma, että on tarpeeksi nälkää"

Seuraavaksi HJK pelaa kotimaisessa Veikkausliigassa sunnuntaina kotonaan PS Kemiä vastaan. 

– Hävittiin tänään ja kaikista tuntuu pahalta. Niin pitääkin. Tämä on kilpaurheilua, jokainen menee nuolemaan haavoja himaan. Elämä lähtee taas huomenna käyntiin eri lailla. Sitten lähdetään valmistamaan sunnuntain koitosta, Lehkosuo kiteytti.

Veikkausliigassa menestyminen on asetettu julkisesti HJK:n ykköstavoitteeksi.

– Se ei tarkoita, että se olisi ainoa tavoite. Ilman muuta menestyminen europeleissä on myös tavoite, Lehkosuo korosti.

– Veikkausliiga on tosi tärkeä, koska sitä kautta europelit jatkuvat, jos siellä menee hyvin. Olen ihan varma, että tässä ryhmässä on tarpeeksi nälkää lähteä jaagaamaan taas Veikkausliigan voittoa.

Kun sarjaa on noin kaksi kolmannesta takana, HJK on piikkipaikalla seitsemän pisteen erolla ennen Rovaniemen Palloseuraa. RoPS on pelannut yhden ottelun helsinkiläisiä enemmän.

Äänestys

Päättyykö Mika Lehkosuon aikakausi HJK:ssa tähän kauteen?

Kyllä

Ei

Päättyykö Mika Lehkosuon aikakausi HJK:ssa tähän kauteen?

Kyllä 84%

Ei 16%

84%
16%
ääniä 1309 kpl

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja