Mikä yhdistää David Lynchia, Pamela Andersonia sekä Buffalo Billia? Heillä kaikilla on suomalaiset sukujuuret

Maailmalta löytyy iso liuta suuria, kansainvälisiä tähtiä, joilla virtaa suonissaan myös suomalainen dna. 

1800-luvun puolivälissä alkoi tiedetysti suuri suomalaisten siirtolaisuus Pohjois-Amerikkaan, kun sadattuhannet suomalaiset suuntasivat suuren meren toiselle puolelle esimerkiksi vuolemaan kultaa. Näiden suomalaisten jälkeläisiä löytyy sekä Yhdysvalloista että Kanadasta runsaasti, ja osa heistä on päätynyt jopa viihdemaailman kirkkaimmalle huipulle. 

Keräsimme kokoon kuuluisan joukon, keillä kaikilla on suomalaiset juuret.

Pamela Anderson

Näyttelijä Pamela Anderson, 53, tunnetaan erityisesti roolisuorituksestaan Baywatch-sarjassa viiden tuotantokauden ajan 1990-luvulla sekä Playboyn kannessa useimmin poseeranneena mallina. Andersonilla on Kanadan ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus, mutta hänen juurensa ulottuvat Suomeen asti. Naisen isoisoisä oli nimittäin mies nimeltään Juho Hyytiäinen, joka muutti Kanadaan 1900-luvun alussa, jonka jälkeen hän muutti nimensä Andersoniksi

River Viiperi

Monille suomalaisille tuttu suomalaissukuinen tähti ulkomailla on mallina työskentelevä River Viiperi, 28, jonka äiti on suomalainen Riitta Viiperi. River Viiperi nousi aikoinaan varsin tunnetuksi seurustellessaan seurapiiritähti Paris Hiltonin kanssa. Ibizalla syntyneen Viiperin isä puolestaan on espanjalainen. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Matt Damon

Oscar-palkittu yhdysvaltalaisnäyttelijä Matt Damon, 49, on suomalaissukuinen äitinsä puolelta. Damonin äidillä Nancy Carlsson-Paigella on suomalais-ruotsalaiset juuret. Perheen sukunimi Paige oli alunperin Pajari, kertoo Ink Tank.

Vanessa Williams

Näyttelijä sekä vuoden 1984 Miss America Vanessa Williams, 57, osallistui takavuosina televisiosarjaan Who Do You Think You Are, jossa naiselle selvisi täysin yllättäen, että 12 prosenttia hänen dna:staan on suomalaista. 

– Suurin yllätys oli Suomi. Kuinka se oikein tapahtui? Kuka on suomalainen? Se on ehdottomasti paikka, jonne tulen matkustamaan pian, Williams kommentoi ohjelman kuvausten jälkeen. 

David Lynch

Amerikkalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja David Lynchin, 74, isoisä oli kotoisin Suomesta. Hänen nimensä oli Sandholm ja hän muutti Suomesta Yhdysvaltoihin nuorena miehenä 1900-luvun alussa. Lynch tunnetaan surrealistisista ohjaustöistään, joista kuuluisimpia ovat kulttisarja Twin Peaks sekä muun muassa elokuvat Mulholland Drive ja Elefanttimies.

Nancy Juvonen

Yhdysvaltalaisella elokuvatuottaja Nancy Juvosella, 53, on myös suomalaiset sukujuuret, mikä ei yllätä hänen sukunimensä perusteella. Juvonen on naimisissa The Tonight Show -ohjelman tämän hetkisen juontajan Jimmy Fallonin kanssa. Juvonen omistaa tuotantoyhtiö Flower Filmsin yhdessä ystävänsä Drew Barrymoren kanssa. 

Mark Hoppus

Useaan otteeseen hajonneen ja jälleen yhteen palanneen yhdysvaltalaisen Blink-182-yhtyeen basistin ja laulajan Mark Hoppuksen, 48, taustalla on myös vahvasti suomalaisuutta hänen äitinsä puolelta. Tästä syystä miehen bassoa koristaakin Suomen lippu tarrana. Hoppus kertoi Helsingin Sanomille vuonna 2016, että hänen isoisänsä vanhemmat syntyivät Suomessa. Hoppuksen isoisän nimi oli Orrenmaa ja perheen juuret johtavat Laihialle Pohjanmaalle. 


Mark Hoppus tunnustaa suomalaisuuttaan bassollaankin.

Dave Mustaine

Metallican entinen kitaristi ja Megadethin kitaristi-laulaja-nokkamies Dave Mustaine, 58, on useaan otteeseen pitänyt esillä sitä, että hänellä on suomalaisia esi-isiä. Mustaine kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2008, että hänen isänpuoleinen sukulaisensa muutti aikoinaan Suomesta Englantiin ja sieltä vielä eteenpäin. Näin ollen Mustainen sukunimi on mitä ilmeisimmin aikanaan ollut Mustonen. 

Buffalo Bill

Eräällä Villin Lännen kuuluisimmista henkilöistä, nimittäin vuosina 1846-1917 eläneellä Buffalo Billillä on myös yllättävät suomalaisjuuret. Muun muassa ulkoministeriön Suomi ulkomailla -sivustolta löytyy tieto siitä, että Buffalo Billin, oikealta nimeltään William Fredrick Codyn, isoisä Viljami Kotilainen oli mitä ilmeisimmin kotoisin Limingasta. Kertoman mukaan muutettuaan Suomesta Yhdysvaltoihin Kotilainen muutti nimensä ensin Kotiksi, jonka jälkeen nimi muotoutui Codyksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja