Mika Salo esittää kovan väitteen F1-tuomariston toiminnasta: "Emme ole koskaan väärässä"

4:50
Videolla Mika Salo puhuu F1-maailman korona-ajan käänteistä.

Kun F1-radalla rytisee, kääntyvät katseet usein kilpailun tuomariston suuntaan. Tunteet myös helposti kuumenevat, kun kuljettajat syyttelevät toisiaan kilpailun tapahtumista, eikä tuomaristokaan välty kritiikiltä.

Ajouransa jälkeen F1-kisojen tuomaristossa istunut Mika Salo kertoo tuomareiden työskentelystä Motorsport Dream podcastissa. Salon mukaan kuljettajien tunteet usein tasaantuvat, kun tuomaristo esittää heille todisteensa ja kertoo päätöstensä taustat.

– Usein kun kahdella kuljettajalla on ongelma keskenään, he tulevat toimistoomme ja huomaavat nopeasti, mikä oli pielessä. Vaikka he kiihtymyksissään voivat sanoa jotain tyhmää lehdistölle, kun esitämme heille todisteet, he huomaavat, että olemme oikeassa, Salo sanoo.

F1-tuomaristoa on arvosteltu toisinaan päätösten hitaudesta. Kiivastahtisessa kilpailussa rangaistuksia odotetaan pikaisesti. Salon mukaan päätösten tekeminen voi joskus kestää, jos tilanne on epäselvä.

– Usein tilanne on täysin selvä: jos päätös vaikuttaa kilpailuun, teemme sen heti, Salo sanoo.

– Mutta jos autot kolaroivat ja molemmat ovat ulkona kilpailusta, ei ole syytä tutkia sitä heti. Voimme tehdä sen vasta kilpailun jälkeen ja aika usein teemme niin.

Tietoa tallien tekemisistä ja eri kamerakulmia kisatapahtumiin on saatavilla niin paljon, että kaiken sen läpikäyminen päätösten tueksi voi viedä aikaa.

– Meillä on yli 300 kamerakulmaa, meillä on reaaliaikaista dataa ja kaikkien tiimien radiokeskustelut. Ja meitä on vain kolme siellä, joten siellä on todella kiire.

Fanien tuomaristolle kohdistamalle kritiikille Salo ei juuri anna painoarvoa. Hän vetoaa todistusaineistoon.

– Meillä on pääsy kaikkeen tietoon. Me emme ole koskaan väärässä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja