Mika Salolta värikästä tarinaa F1-kulisseista: Tuolien heittelyä seuraavat nolostuneet anteeksipyynnöt – Lewis Hamilton usein suomalaistuomarin pakeilla

Mika Salo on aika ajoin F1-kisaviikonloppuina tuomaristossa kuljettajien edustajana. Salo valottaa uusimmassa Formulasirkus-vodcastissa, millä tavoin tunteet toisinaan räiskyvät kulisseissa.

Pääkuvan video: Mika Salo kertoo kattavasti, mitä F1-tuomarin viikonloppuun kuuluu, mikä hänen roolinsa päätöksenteossa on ja mitä keinoja siinä käytetään apuna. 

F1-sarjassa aikoinaan ajanut Salo korostaa, että kuljettajat ovat valinneet hänet tuomaristoon.

– Minä olen heidän puolellaan ja puolustan heitä. Minä annan vanhoille äijille, keitä siellä on muita tuomareita, kuskin näkemyksen, jos jotain tapahtuu, Salo kuvaa.

Tuomaristo on Salon mukaan yleensä varsin yksimielinen jaettavista rangaistuksista, eikä päätöksistä tavata äänestää.

– Kaikki ovat samaa mieltä aika usein. Joskus joku on ollut vähän eri mieltä, mutta kyllä minä saan tahtoni läpi, Salo hymyilee.

Kuumina käyneet kuljettajat tai muut tiimien edustajat rauhoittuvat Salon kokemuksen mukaan yleensä nopeasti, kun heille näytetään tilanteista faktat ja kokonaisuus selkenee.

– Joskus vähän tuolit lentelevät ja kattolamput putoavat, kun ovi paiskataan kiinni. Kaikki eivät välttämättä aina tykkää päätöksistä, Salo kuvaa.

Mutta.

– Kun tilanteita käydään tarpeeksi läpi, he ovat yhtäkkiä, että sori. He tulevat yleensä häntä koipien välissä pyytämään anteeksi ja tuovat suklaata. "Sori, sori, sori."

– Jos on kaksi autoa kyseessä, yleensä jompikumpi on syyllinen, mutta kumpikin heistä väittää eka, että minä en ole syyllinen. Loppujen lopuksi toinen joutuu sanomaan, että "okei, my bad".

Lewis Hamilton yksi aktiivisista kuskeista

Salo on huomannut, että kuljettajien suhtautuminen häneen tuomarina on ajan saatossa muuttunut, kun tietoisuus suomalaisen roolista on lisääntynyt.

– Kun aloitin, kuskit itse unohtivat, että minä olen heidän edustajanaan siellä. He sanoivat, että mitä helvettiä, miksi minä tuollaisia päätöksiä tein. Nyt he ovat tajunneet, että he voivat koska vain tulla minun toimistooni ja kysyä.

Salon mukaan aktiivisesti hänen pakeillaan käy esimerkiksi kahdeksatta maailmanmestaruuttaan jahtaava Mercedeksen brittitähti Lewis Hamilton.

– Hamilton tulee usein kysymään, mitä jos minä teen tuossa tuolla lailla, tuleeko jotain. Minä käyn vähän läpi sitä ja olen, että anna mennä vaan. Tai sitten sanon, että älä tee, tästä tulee rankkua.

Miten Salon viikonloppu F1-tuomaristossa yleensä etenee, millaisen menettelyn jälkeen tuomaristo reagoi ja mitä suomalainen sanoo "propellipäistä"? Lisää aiheesta Formulasirkus-vodcastissa. Pääset katsomaan jakson C Moressa tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat