Mikä sai koulusurmaa suunnitelleen kääntymään takaisin? Näin vastaa epäilty itse

Syyttäjä vaatii naiselle enintään seitsemän vuoden vankeutta. Nainen kiistää syytteet valmistelurikoksista.

Aseistautuneena Isonkyrön yläkoululle maaliskuussa mennyt 23-vuotias nainen kertoi oikeudessa, mitä ajattelee koulusurmista nykyään.

– Uskon, että pidän niitä yhtä hirvittävinä tai hirvittävämpinä kuin kaikki täällä, koska olen ollut niin lähellä sitä. Ei ole oikein sanoja – muuta kuin, että se on kauheaa, nainen sanoi tiistaina kuulemisessaan.

Syyttäjä vaatii naiselle enintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta useasta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Nainen kiistää syytteet. Oikeudenkäynti alkoi maanantaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa Vaasassa.

Nainen meni 12. maaliskuuta Isonkyrön koulukeskukselle mukanaan muun muassa ladattu pistooli, seitsemän lähes täyttä lipasta ja noin 190 patruunaa.

Nainen myönsi kuulemisessaan, että oli valinnut kohteekseen juuri Isonkyrön yläkoulun. Konkreettinen suunnitelma muotoutui hänen mukaansa tämän vuoden puolella. Viime kesänä saamansa aseen hän kertoi hankkineensa myös ampumaharrastusta varten.

Nainen kertoi keksineensä koulun uutisoinnista ja todenneensa sen "käytännölliseksi". Hän sanoi tienneensä kouluun liittyviä käytännön asioita, kuten koulun aikataulut, ruokatunnit ja miten ovet ovat auki.

"Tuli vahvasti vaan se, että en pysty"

Nainen lähti kotoaan Vaasasta kymmenen aikoihin. Koulun parkkipaikalla hän sai läheiseltään puhelun, jossa hyvästeli tämän.

Puhelun jälkeen nainen nousi autosta, puki asevyön ja valmisteli aseen. Sen jälkeen hän julkaisi Instagramissa linkit, joiden kautta pääsi näkemään hänen tekemänsä asevideon ja kirjoituksen.

– Kävelin koululle täysin valmiina toteuttamaan sen suunnitelman, nainen sanoi.

Lyhyen kävelymatkan aikana tapahtui naisen mukaan jotakin. Hän sanoi kävelleensä pääovia kohti niin lähelle, että näki niistä sisään. Sitten hän pysähtyi, omien sanojensa mukaan konkreettisesti sekä ajatuksen tasolla.

– Kun näin ne ihmiset, niin tajusin, etten pysty siihen, että en halua sellaista tehdä. Ja siinä tuli vahvasti vaan se, että en pysty, en halua. En haluaisi ikinä tehdä mitään sellaista.

Nainen kertoi kävelleensä takaisin autolle ja olleensa yhteydessä läheiseensä ja poistaneensa linkit Instagramista. Hän sanoi kokeneensa tilanteen ja sen kertomisen todella merkittävänä, vaikka läheinen ei välttämättä olisi tajunnut, mistä hän puhui.

– Totesin, että en halua tällaista, että en ole mikään terroristi – – se oli niin merkittävää, että halusin sanoa sen jollekin.

Syytetty: Luopuminen tapahtui asteittain

Naisen mukaan päätökseen kääntyä koululta ei vaikuttanut oppilaiden nuoruus eikä varsinaisesti läheisen kanssa käyty puhelu. Hän sanoi alkaneensa epäröidä suunnitelmansa toteuttamista jo aiemmin. Luopuminen siitä tapahtui hänen mukaansa asteittain.

– Se into, joka oli 2022, se on laskenut, että enemmänkin se ajan kuluminen antoi aikaa ajatella ja kohdallani se on mennyt niin, että olen pikemminkin alkanut kyseenalaistamaan sitä ja epäröimään.

Hän kertoi menneensä koululle, koska ajatteli, että nyt tai ei koskaan.

– Ja olen päätynyt siihen, että ei ikinä. – – sinä päivänä luovuin koko päätöksestä ja päätös on vahvistunut, että tein oikein.

Syyttäjä kysyi naiselta, kuinka uskottavana koulusurmasuunnitelmasta luopumista voidaan pitää. Nainen selitti, että siinä oli kyse jonkinlaisesta ajatusvääristymästä.

– Ymmärrän asian kauheuden. Se hirvittää minuakin.

Katso myös: 

Tällaiset jäljet Jokelan koulusurma jätti Katariina Juseliukseen 1:07
Katariina Juselius kertoi huhtikuussa millaiset jäljet Jokelan koulusurma häneen jätti.

Lue myös:

    Uusimmat