"Ne oli niinku nuorempii ja ne oli lapsii" – Koulusurman valmistelusta syytetty nainen katsoi koulun ikkunasta sisään ja päätti kääntyä takaisin

Syytettyä 23-vuotiasta naista on määrä kuulla tänään oikeudessa. Hän kiistää syytteet valmistelurikoksista.

Koulusurman valmistelusta syytettyä 23-vuotiasta naista on määrä kuulla tänään oikeudenkäynnissä Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynti asiassa alkoi eilen Vaasassa.

Syyttäjä vaatii naiselle enintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta useasta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Nainen kiistää syytteet.

Näin kouluampumista valmistelleen naisen kiinniotto tapahtui – katso varustelu 2:48
Näin kouluampumista valmistelleen naisen kiinniotto tapahtui – mukana huomattava varustus.

Syyttäjän mukaan nainen lähti maaliskuun 12. päivänä aamulla autolla kotoaan ja ajoi Isonkyrön koulukeskukselle. Naisella oli syyttäjän mukaan mukanaan muun muassa ladattu pistooli, seitsemän lähes täyttä lipasta, noin 190 patruunaa ja polttopullo.

Nainen teki koululla Instagramin tarinaosioon julkaisun, jonka kautta pääsi näkemään videon ja niin sanotun manifestin. Videolla nainen heiluttaa tshekkiläisfirman valmistamaa käsiasetta ja kertoo käyttävänsä sitä ja hallussaan olevaa seitsemää lipasta "muutoksen tekemiseen". Hän sanoo ottavansa kohteekseen koulun.

Epäilty rikos tuli poliisin tietoon, kun se sai vinkin naisen julkaisemasta videosta. Nainen palasi koululta takaisin Vaasaan, ja poliisi otti hänet kiinni kotipihastaan. Kiinniotto tapahtui poliisin mukaan noin tunti vinkin saapumisen jälkeen.

"Se oli se kriittinen hetki"

Kuulustelussa poliisi kysyi naiselta, mikä sai hänet palaamaan koululta kotiin.

– Siinä oli semmonen kriittinen hetki ja paljon ajatuksii. Mutta se oli oma päätös, että meen kotiin.

Kuulustelua jatkoi naisen avustaja. Nainen kertoi koululla läheisensä kanssa käydystä puhelusta. Hän sanoi puhuneensa siinä tulevaisuudestaan ja koulunkäynnistään ja todenneensa, ettei halua mitään "tällaista".

Avustaja toisti kysymyksen, mikä sai hänet lähtemään koululta. Nainen kertoi, kuinka käveli autolta koululle ja katsoi ikkunoista sisälle.

– Ja sit mä, niinku, ku mä pysähdyin siihen hetkeks ja mä katoin sinne sisälle, ni... siel, niinku kulki ihmisii. Ja ne oli, niinku nuorempii ja ne oli lapsii. Ja no, se oli se kriittinen hetki, et sit mä, niinku katoin niit ihmisii ja mä vaan mietin, et ei, et en mä haluu mitään sellasta.

Kiisti halunneensa vahingoittaa muita

Nainen sanoi kääntyneensä ympäri ja lähteneensä takaisin.

– Vaikee miettii sitä hetkee, mutta se oli, niinku silleen todella kriittinen. Ja sitte se päätös tuli siin kohtaa ja vahvistu myöhemmin, että mä en halua sitä, tai mitään sellasta.

Poliisi kysyi naiselta vielä, mitä tämä ei halunnut.

– No, en halunnu aiheuttaa mitään, niinku pelkoja, tai en halunnu olla siellä alueella todellakaan, niinku, kun mulla oli kuitenki se ase, niin kun mukana, niin vaik oiski vaan kohdistanu itteensä, nii tietenki siinä on se, niinku pelko ja uhka.

Nainen kiisti kuulustelussa, että hänen tarkoituksensa olisi ollut vahingoittaa aseella muita ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat