Miksi aamuisin täytyy aina käydä monta kertaa vessassa? Tässä selitys

Miksi ihmisiä pissattaa aamuisin?

Moni joutuu aamulla herättyään käymään heti vessassa. WC-reissut jatkuvat aamupalan syömisen, kahvin juomisen ja uloslähdönkin aikaan, mutta miksi?

Women's Health -lehti päätti selvittää, miksi ihmisiä pissattaa aamuisin. Lehti otti yhteyttä lääkäriin.

"Ei ole yllättävää, että rakko voi olla aamulla melko täynnä"

Lääkäri Keri Petersonin mukaan ihmisen rakko rentoutuu yöllä, ja sinne mahtuukin silloin runsaasti virtsaa. Ihmiskehon antidiureettinen hormoni vasopressiini varmistaa, että keho pidättää vettä.

– Nämä tekijät huomioon ottaen ei ole yllättävää, että rakko voi olla aamulla melko täynnä. Ja onko ensimmäinen juomasi neste kuppi kahvia? Kofeiinia sisältävillä juomilla saattaa olla diureettisia vaikutuksia, Peterson sanoo.

Joissain tutkimuksissa on kuitenkin todettu, ettei kahvi oikeasti lisää virtsaamistarvetta. Runsas nesteiden juominen johtaa kuitenkin myös vessahätään – ennemmin tai myöhemmin!

Yleensä vessassa tarvitsee käydä 3–5 kertaa 

Terve ihminen, joka juo niin sanotusti normaalin määrän nesteitä, tuottaa vuorokaudessa noin 1–2 litraa virtsaa. Virtsarakkoon puolestaan mahtuu noin puoli litraa. Yleensä vessassa tarvitseekin käydä noin 3–5 kertaa vuorokaudessa.

Virtsarakon koko voi olla normaalia pienempi luonnostaan, tai esimerkiksi iän, toistuvien tulehdusten tai sädehoidon vuoksi.

Jos runsas vessassa juoksemisen tarve ei liity pelkästään aamuihin, Peterson kävisi lääkärissä varmistamassa, ettei kyse ole virtsatietulehduksesta tai niin sanotusta yliaktiivisesta rakosta.

– Vähemmän yleistä on, että virtsaamistarve voisi olla merkki sairaudesta, kuten diabeteksesta, Peterson kuvaa.

Rakkoa voi "harjoittaa"

Jos pissalla pitää ravata yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai tarve herättää useita kertoja yössä, voidaan puhua tiheävirtsaisuudesta eli pollakisuriasta.

Mikäli vessahätä iskee useasti ja sairaudet on suljettu pois, rakkoa voi "harjoittaa" pidentämällä tietoisesti virtsaamisvälejä. Lisäksi tulee välttää virtsaneritystä lisääviä juomia.

***

2:16

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja