Kuusi kysymystä pöntöllä käymisestä – oletko ihmetellyt näitä asioita?

Women’s Health keräsi asiantuntijoiden vastattavaksi yleisimpiä kysymyksiä, jotka askarruttavat ihmisiä vessassa käydessä. Lue, mikä on normaalia ja mikä ei.

Miksi kaikki ei tule kerralla ulos?

Jos suolisto ei tyhjene yhdellä istumalla, syynä voi olla se, että uloste on liian kovaa. Se taas on yleensä sidoksissa siihen, mitä syö ja juo. Ummetukseen voi siis vaikuttaa hyvin paljon elämäntavoillaan, kuten juomalla tarpeeksi vettä ja sisällyttämällä ruokavalioon kuituja. Liikunnan merkitys suoliston toiminnalle on niin ikään tärkeä. Istumatyö saattaa pahentaa ummetusta. 

Tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla, voi olla myös suolistosyövän merkki.

Onko asennolla väliä?

Tutkimus osoittaa, että pieni kyykkyasento helpottaa ulostamista. Sellaisen voi luoda esimerkiksi asettamalla kirjapinon tai matalan jakkaran wc-pöntön eteen ja nostamalla jalat sen päälle istunnon ajaksi. Mukavasta asennosta huolimatta pöntöllä ei kannata viipyä liian pitkään: pitkät istunnot altistavat peräpukamille tai saattavat pahentaa niitä.

Kuinka monta kertaa viikossa on normaalia?

Normaalin rajat ovat melko laajat. Ellei joudu koko ajan juoksemaan hädissään vessaan, asiat ovat luultavasti ihan hyvin. Toisille riittää kolme kertaa viikossa, kun taas toiset käyvät isommalla hädällä kolme kertaa päivässä. Huomio tulisi kiinnittää ennemmin siihen, jos itselle normaali rytmi yhtäkkiä muuttuu.

Minkä väristä ulosteen kuuluu olla?

Tavallisesti ulosteen väri vaihtelee keltaisen ja ruskean sävyjen alueella. Väri on peruja sapen, maksan ja sappirakon toiminnasta. Hälytysmerkkejä ovat valkoinen tai savinen, tervamaisen musta tai verinen uloste. Silloin on hakeuduttava nopeasti lääkäriin – ellei musta väri sitten ilmesty esimerkiksi väliaikaisesti mustikoiden syönnin jälkeen.

Onko verinen uloste vaarallista?

Yleisin syy veriselle ulosteelle ovat peräpukamat, mutta se voi olla myös syövän tai tulehduksellisen suolistosairauden merkki. Verinen uloste on aina syy hakeutua lääkäriin.

Onko ulosteen koolla väliä?

Ulosteen koko ja koostumus kertoo yleensä vain siitä, miten nopeasti ruoka liikkuu suolessa. Hitaammin hajoava ravinto tulee yleensä ulos pieninä papanoina, nopeasti liikkuva poistuu ripulina. Jos uloste on pitkään ohutta tai nauhamaista, suolessa voi kuitenkin olla tukos, jopa syöpä. Asia kannattaa tutkia.

Lähde: Women's Health, Terve.fi, Terveyskirjasto

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Lue myös:

    Uusimmat