Mikä on anopin kilohinta? Panttilainaamojen parhaat palat

Kesällä lomakassaa voi kartuttaa näppärästi panttaamalla omaisuuttaan. Panttilainaamoihin onkin tullut kyselyitä eriskummallisten asioiden ja esineiden hinnoista.

Legenda kertoo, että 1800-luvulla eräs panttilainaamo suostui ottamaan pienen possun hoteisiinsa rahaa vastaan. Panttilainaamo joutui rakentamaan possua varten karsinan. Kekseliäs asiakas jäi sopimuksessa voiton puolelle, sillä hän sai ajan kuluessa lunastettua hyvin ruokitun ja isoksi kasvaneen sikansa takaisin.

Nykyäänkin panttilainaamoihin tarjotaan rahan vastineeksi eläimiä. Panttivarastoissa ei kuitenkaan ole varauduttu heinäpaalein tai koiranraksuin.

– On meille tullut kyselyitä ainakin hevosten ja koirien hinnoista, mutta lähinnä niihin on suhtauduttu leikkimielisesti, Tampereen Pantin konttorinjohtaja Marko Immonen naurahtaa.

Tampereella hämmästystä on aiheuttanut muun muassa panttia vastaan tarjottu vanha höyryveturi.

– Aiemmin otimme vastaan isoja moottoriajoneuvoja moottoripyöristä autoihin, mutta höyryveturille ei löytynyt tarpeeksi tilaa, Immonen muistelee.

Joensuulaiseen Suomen Luottopanttiin on tarjottu rahan vastineeksi muun muassa hautakiveä. Päijät-Hämeen Pantissa on kummasteltu tekohampaita, joiden joukossa oli myös kultaisia osia.

Anopin kilohinta on askarruttanut monia rahantarpeessa olevia miehiä. Oman sukulaisen, etenkin vaimon, kauppaaminen onkin panttilainaamoissa kestovitsi. Jopa kurittomia lapsia on tarjottu rahaa vastaan.

– Tällaisille kyselijöille todetaan, että valitettavasti otamme kullat vastaan ainoastaan koruina, Kuopion Arvopantista todetaan.

Kuopion suunnalla naiset ovat tarjonneet myös aviomiehiään vaihdossa panttilainaamoon. Etelässä tilanne on toinen.

– Täällä naiset ovat ehkä niin korrekteja, että eivät ole kauppaamassa miehiään. Mutta vaimoja kyllä tarjotaan leikillään edelleen, Hakaniemen Pantin varakonttorinjohtaja Santtu Saukko naurahtaa.

Lue myös

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat