Pureskelu sallittu! Roihuvuoren kirjastoon aukesi keppilainaamo koirille: "Ymmärrämme, että joskus tekee mieli vähän maistaa"

Osaatko arvata mikä tämä on? – suomalainen keksintö on suunniteltu koirille 1:47
KATSO MYÖS: Osaatko arvata mikä tämä on? Suomalainen keksintö on suunniteltu koirille!

Roihuvuoren kirjastoon aukesi koirille tarkoitettu keppilainaamo, jonka materiaaleja saa luvan kanssa pureskella.

Useimmissa kirjastoissa on lastenosasto, musiikkiosasto ja metreittäin kaunokirjallisuutta. Keppilainaamoa sen sijaan ei jokaisesta löydy. 

Helsingin Roihuvuoren kirjasto ilahdutti koira-asiakkaitaan ilmoittamalla keppeihin keskittyneen osaston avautumisesta kesällä 2023.

Ehdotus tuli asiakkaalta: "Suhtauduimme ideaan myötäkarvaisesti"

Käytännössä keppilainaamo on kori, josta koira-asiakas voi poimia mieluisan karahkan. Idea lainakepakoista tuli asiakkaalta, joka oli nähnyt vastaavan lainaamon Itäkeskuksen kirjastossa.

– Suhtauduimme ideaan myötäkarvaisesti, koska meillä käy paljon hännänheiluttajia koirapuiston läheisyydestä johtuen. Olin myös nähnyt Itäkeskuksen keppien lainauspisteen aiemmin, joten idea oli tuttu, erikoiskirjastovirkailija Marja Häggman kuvaa sähköpostitse.

Ideaa on nähty käytössä myös maailmalla.

Kirjasto ei peri korvauksia pureskelluista tai kadotetuista kepeistä

Kirjoja kirjastoihin voidaan tilata esimerkiksi Kirjavälityksestä. Keppivälitystä ei Suomessa kuitenkaan ole. Lainaamon sisällön kerääkin Häggman itse.

– Keppien keräys saunani takaa kesti noin 15 minuuttia, ja siellä riittää materiaalia runsaasti. Keppejä saa myös tuoda, jos asiakas on jo kyllästynyt löytämäänsä keppiin, eikä se ole vielä loppuun kaluttu, hän sanoo.

Yleensä kirjaston materiaaleista täytyy pitää hyvää huolta. Näitä lainattavia saa kuitenkin pureskella ihan luvan kanssa. Keppien lainaamiseen ei myöskään tarvita kirjastokorttia. 

– Mieluisan kepin saa pitää! Keppi on tarkoitettu ensisijaisesti leikkimiseen, mutta ymmärrämme sen, että joskus sitä tekee mieli vähän maistaa. Emme siis peri korvauksia pureskelluista tai kadotetuista kepeistä, kuten muusta kirjaston aineistosta.

"HAUkkuja ei ole tullut"

Koska keppilainaamo on aivan uusi tulokas, asiakaskunnasta ei vielä ole tietoa. Keppien pariin kuitenkin toivotaan kaikenlaisia karvakavereita ihmisineen.

– Keppien suosiostakaan en vielä osaa sanoa, toistaiseksi vain yksi paksuhko keppi on lähtenyt jonkun matkaan, Häggman paljastaa.

Facebookissa on tullut positiivista palautetta. "Kyllä Roihuvuoren kirjasto on paras kirjasto", Jenga-niminen koira hehkutti keppikirjastoa mainostavaan julkaisuun.

– HAUkkuja ei ole tullut yhtään, Häggman iloitsee. 

Katso myös: Näin käy, kun kaksi labradorinnoutajaa pääsee vapaaksi Huomenta Suomen studiossa

Labradorit vapaana Huomenta Suomen studiossa – koirille uusi tilanne toi koomisen elementin lähetykseen 7:48
Koirille uusi tilanne toi koomisen elementin lähetykseen!

Lue myös:

    Uusimmat