Suomen suurin panttilainaamo paljastaa: Tällaista tavaraa suomalaiset panttaavat rahaa vastaan – joukkoon mahtuu outoakin omaisuutta

Suomen suurin panttilainaamo kertoo, minkälaista tavaraa sille on vuosien varrella tarjottu.

Helsingin Pantin aluejohtaja Riku Järviö kertoo 30 vuoden kokemuksella, että ”kaikenlaisia hienoja esineitä” on vuosien mittaan panttilainaamolle tarjottu.

– Esimerkiksi Suomen taiteen kultakauden taiteilijoiden teoksia, arvokkaita mekaanisia tasku- ja rannekelloja sekä Fabergen koruja ja hopeaesineitä.

Panttilainaamo tarjoaa ihmisille rahaa korkoa vastaan, ja kolmen kuukauden lainan vakuutena on tyypillisesti jokin tavara.

Järviö kertoo ”uransa erikoisimmasta puhelintiedustelusta”. Puhelimitse tarjottu pantti liittyi siihen, että kuoriutuvat kananpojat lajitellaan sukupuolen mukaan.

– Pantiksi tarjottiin kananpojan sukupuolen määrittelylaitetta. Kun mainitsin asiasta lehtiartikkelissa, minulle kerrottiin, että näitä kyseenalaisia laitteita oli ollut markkinoilla joskus 1960-luvulla.

Kultaa ja kultakoruja

Leikki sikseen, sillä suosituimpia panttausesineitä ovat jalometallit ja korut.

Usein pantataan kultaa ja kultakoruja. Soittimia, hopeaesineitä, taidetta, keräilytavaraa, kelloja, arvopapereita, kameroita ja arvomerkkejä viedään myös panttilainaamoon.

– Asiakkaat panttaavat elektroniikkaa kuten kännyköitä ja tietokoneita, mutta myös design-esineitä, taidelasia ja asunto-osakkeita, Järviö luettelee.

Järviön mukaan viime aikoina on pantattu paljon esimerkiksi Louis Vuitton -merkkilaukkuja. Bitcoineja ei kuulemma pantiksi ole tarjottu.

– Päällä on hyvinkin vahva rannekellobuumi, Järviö mainitsee.

Helsingin Pantti on alan suurin toimija. Se perustettiin vuonna 1882, kun Helsingin asukasluku oli vain 45 000.

Ensimmäinen panttilaina oli 35 markkaa. Se myönnettiin kuuden kyynärän kangaspakkaa vastaan, kertoo Helsingin Pantin historia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja