F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Mika Häkkisen poikkeuksellinen piirre iski ex-tallikaverin tajuntaan belgialaisella moottoritiellä – esittää nyt kovan arvion: "Mika oli nopeampi kuin Schumacher tai Senna"

3:21
Mika Häkkisen toisesta maailmanmestaruudesta tuli viime vuoden lopulla kuluneeksi 20 vuotta.

Entinen F1-kuljettaja, nykyisin Sky Sportsin arvostettuna asiantuntijana työskentelevä Martin Brundle lausui Auto Motor und Sport -lehden haastattelussa mehukkaan arvion entisestä tallikaveristaan Mika Häkkisestä.

Vuosina 1984–1996 kuninkuusluokassa ajanut Brundle ja Häkkinen olivat tallitovereita kaudella 1994 McLarenilla. Kaksi vuotta aiemmin Brundle ajoi Benettonilla Michael Schumacherin rinnalla.

Häkkinen ja Schumacher olivat vuosituhannen taitteessa paitsi F1-sarjan suurimmat tähdet myös kovimmat kilpakumppanit, joten ei ihme, että saksalaislehden toimittaja Michael Schmidt halusi tietää, minkälaisia miehet olivat Brundlen silmin toisiinsa verrattuna.

– Puhtaasti huippuvauhdiltaan Häkkinen on nopein kuljettaja, joka minulla on koskaan ollut tallikaverina tai jonka kanssa olen ollut suorassa kilpailuasetelmassa, Brundle sanoi.

Arvio imartelee Häkkistä muutenkin kuin vain Schumacheriin rinnastettuna, sillä kaudella 1983 Brundle oli "suorassa kilpailuasetelmassa" muuan Ayrton Sennan kanssa Britannian F3-sarjassa.

– Mika on mielestäni nopein, jopa nopeampi kuin Ayrton.

Brundlen mukaan Häkkisessä oli yksi poikkeuksellinen piirre, joka mahdollisti tämän nopeuden ja sen tuottamat 26 paalupaikkaa, 20 GP-voittoa ja kaksi maailmanmestaruutta. 

– Mikalla oli rakastettava, tyhjäpäinen tapa lähestyä moottoriurheilua. Hänellä ei ollut elämässään mitään häiriötekijöitä. Insinöörit hoitivat auton, hän vain meni ja ajoi lujaa. En koskaan unohda sitä. Hänen ainoa häiriötekijänsä taisi olla lemmikkikilpikonna, Brundle sanoi.

– Muistan, kun kohtasimme Liegen lentokentällä ennen Belgian GP:tä. Meillä oli käytössämme yksi Peugeot. Didier Coton, Mikan asiainhoitaja, istui etupenkillä, Mika ajoi ja minä istuin takana. Jokaisessa moottoritien liittymässä Mika alkoi lähestyä ramppia. Didier joutui sanomaan, että ”ei tästä, Mika”. Se toistui useamman kerran, kunnes olimme oikeassa, Verviers'n liittymässä. Istuin takana ja ajattelin vain, että: "Tämä on kiehtovaa, tämän tyypin ei tarvitse miettiä edes sitä, miten päästä radalle." Hänellä ei ollut elämässään mitään häiriötekijöitä. Hän oli puhdasverinen kilpa-autoilija, ja se näkyi hänen tuloksissaan.

Kun Brundle alkoi ymmärtää maailmaa tallikaverinsa silmin, hän päätyi myös tarkastelemaan omaa toimintaansa uudella tavalla.

– Mika sanoi minulle joskus, ettei hän ymmärrä minua. Minulla oli elämässäni paljon muutakin meneillään kuin kilvanajo, ja luulin olevani täysin keskittynyt kilpa-autoiluun. Mika sanoi, ettei hän ollut koskaan varma, olenko F1-kuljettaja, perhemies vai autokauppias. Se oli mielenkiintoinen huomio, ja oli epätyypillistä, että Mika sanoi sellaista.

– Minä itse koin, etten olisi voinut antaa prosenttiakaan enempää kilpa-autoilulle. Mika oli sellainen: yksinkertainen elämä, yksinkertainen asunto, ja sitten hän ajoi kaasu pohjassa.

Ainoaksi jääneellä yhteisellä McLaren-kaudella Häkkinen löi Brundlen pistein 26–16.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja