Miinojen käyttö jatkuu sopimuksesta huolimatta

Kansainvälinen sopimus henkilömiinojen täydellisestä kieltämisestä sai lopullisen virallisen siunauksen torstaina Oslossa. Noin 80 maata ilmoitti liittyvänsä sopimukseen, mutta sen ulkopuolelle jäivät niin Yhdysvallat kuin miinojen suurtuottajat Venäjä ja Kiina.

Yhdysvallat jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle, koska se ei halua luopua miinojen käytöstä Korean niemimaalla. Kokouksen eteläafrikkalainen puheenjohtaja Jack Selebi toivoi kuitenkin, että Yhdysvallat muuttaa kantaansa myöhemmin. Kiina ja Venäjä - maailman suurimmat henkilömiinojen tuottajat - eivät osallistuneet lainkaan koko neuvotteluprosessiin.

Afganistanissa toimiva miinanraivausasiantuntija Farid Homayoun arvosteli tänään rajusti sopimusluonnosta ja luonnehti sitä "pelkäksi paperinpalaseksi", jonka teksti kyllä kuulostaa hyvältä mutta joka ei muuta mitään. -Kuka välittää siitä, että rikkaat maat kieltävät miinat? Niiden tuotteet ovat joka tapauksessa liian kalliita, ja kiinalaisia, intialaisia ja venäläisiä miinoja on edelleen saatavana, sanoi brittiläisen yrityksen palveluksessa oleva Homayoun.

Sopimus sai jo eilisiltana kokousvaltuutettujen hyväksynnän. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tosin ilmoitti, ettei hän voi hyvällä omallatunnolla allekirjoittaa sopimusta, koska tekstiin ei ole hyväksytty Yhdysvaltojen ehdottamia muutoksia.

Oslon miinakokous kesti runsaat kaksi viikkoa. Sopimukseen liittyvät maat allekirjoittavat sopimustekstin Ottawassa joulukuussa. Sopimus astuu voimaan puoli vuotta sen jälkeen, kun sen on ratifioinut ainakin 40 maata. Sopimuksessa kielletään jalkaväkimiinojen käyttö, varastointi, tuotanto ja vienti. Suomi osallistui Oslon kokoukseen tarkkailijana.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat