Mainos

Miinalaiva Pohjanmaalla ihmetellään kohua: Täällä on kaikki hyvin

Miinalaiva Pohjanmaalla ihmetellään uutista, jonka mukaan laivalla olisi vaikeuksia Atalanta-operaatiossa. Alus on ollut merirosvojahdissa Somalian rannikolla nyt noin viikon verran.

Viime viikolla Iltalehti uutisoi, että miinalaivalla kaikki ei olisi kunnossa. Pohjanmaan päällikkö, komentaja Mika Raunu ei uutisointia kuitenkaan allekirjoita.

- Olemme olleet ensimmäisen viikon operaatiossa ja olemme suoriutuneet kaikista tehtävistä erinomaisen hyvin. Aluksella on hyvä henki, eikä meillä ole ollut minkään näköisiä vaikeuksia, Raunu kertoo MTV3:n uutisille.

Parhaillaan Pohjanmaa on meriliikenteen suojaustehtävissä Adeninlahdella, jossa kulkee noin sata kauppa-alusta päivässä. Merirosvoihin Pohjanmaa ei ole tähän mennessä vielä kuitenkaan törmännyt.

- Tällä alueella kun tämä merirosvous on kestänyt pitkään, alukset ovat hyvin huolestuneita siitä että joutuisivat kaappauksen kohteeksi. Me olemme tarkastaneet alueella olevaa venekalustoa ja veneitä, joita tyypillisesti tällaiseen merirosvoukseen käytetään, mutta me emme ole vielä törmänneet rikolliseen toimintaan merillä.

Raunu on kuitenkin sitä mitä, että miinalaivan läsnäolo Somalian rannikolla on tullut ehdottomasti tarpeeseen.

- Tällä hetkellä Euroopan Unionin operaatiossa sota-alusten ja lentokoneiden määrä ei ole kauhean korkea. Täällä jokainen alus tarvitaan, sillä tämä alue on niin iso ja ongelmat huomattavia. Tästä kertoo esimerkiksi se, että kauppalaivat pyysivät laivaltamme suojausapua Punaisenmeren puolella jo ennen kuin edes olimme tulleet varsinaisesti operaatioon mukaan.

Sotilasoperaatiot aina arvaamattomia

Vaikka kaikki on sujunut miinalaivalla toistaiseksi hienosti, myöntää komentaja Raunu kuitenkin, että sotilasoperaatiot ovat aina vaikeita ja haastavia.

- Sotilasoperaation luonne on tyypillisesti sellainen, että ei tiedä tulevasta aina kovin paljoa. Mutta olemme valmistautuneet kaikkeen, Raunu vakuuttaa.

Raunu on erittäin luottavainen sekä aluksen teknisen kunnon että henkilöstön suhteen.

- Henkilöstövalinnat ja koulutus ovat onnistuneet, ja henkilöstön toimintakyky on vain koko ajan parantunut näissä haastavissa olosuhteissa.

Haastavaksi työn Somalian vesillä tekee muun muassa jatkuva kuumuus.

- Tänään täällä Djiboutissa lämpöä on ollut 35-36 astetta ja koillismonsuuni puhaltaa, tosin ei mitään voimakasta tuulta.

Parhaillaan työskentelyolosuhteet ovatkin hyvät. Raunu muistuttaa kuitenkin, että keli suosii nyt myös rikollisia.

- Näissä olosuhteissa myös rikolliset pystyvät liikkumaan avomerellä ihan pienilläkin veneillä.

Ei vapaapäiviä

Merelle suunnattuaan miinalaiva Pohjanmaa on työtehtävissä kerrallaan 9-14 vuorokautta. Tämän jälkeen laiva suuntaa satamaan täydentämään ruoka- ja polttoainevarastojaan ennen uutta työrupeamaa. Vapaa-aikaa laivalla ei oikeastaan tunneta.

- Sellaista aikaa ei oikein ole, että voisi mennä vaikka kannelle ja lukea vaikkapa kirjaa, Raunu myöntää.

- Laiva toimii kokoajan tällaisessa kolmivuorotyössä, mutta sen jälkeen vaan ei mennä kotiin. Meillä on esimerkiksi neljän tunnin työrupeama, jonka jälkeen seuraa kahdeksan tunnin vapaa-aika.

Vapaa-ajalla laivalla saatetaan kuitenkin suorittaa harjoituksia tai tehdä huoltotöitä. Raunun mukaan toimintatapa laivoilla on kuitenkin normaali ja hyväksi havaittu

- Kaiken tämän tavoitteena on kuitenkin se, että meillä säilyy täällä toimintakyky lähes puoli vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.